All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

27.9.2015

Stabyhoun Rico

Lauantaina vierailin Ricon (Frisian Gem Eulalias Widdemer) luona Perttelissä. Pentuna tunnistettavissa olleesta turkoosipantaisesta Ricosta on myöskin kasvanut komea, kiiltäväturkkinen poika. Oli hämmästyttävää ja liikuttavaa, että koira ilmiselvästi tunnisti minut näinkin pitkän ajan jälkeen! :) Musken ja Hittin pentuehan syntyi 15.4.15, joten pennut ovat tällä hetkellä noin 5½ kuukauden ikäisiä.

Stabyhoun on rotuna oppivainen ja miellyttämisen haluinen, mutta kuitenkin kerta kerralta jaksan ihmetellä kuinka hienosti pentujen omistajat ovat tämän rodun ottaneet omakseen ja saaneet jo pennusta asti koiran parhaat puolet esille. Ricoltakin sujui jo sujuvasti maahan- ja sivulle meno sekä tietenkin istuminen. Kahvipöydän ympärille vilkkaalla ja iloisella pojalla ei ollut asiaa, vaan isännän ohjaamana Rico oleskeli rauhallisesti omalla paikallaan koko sen ajan, kun nautimme kahvipöydän antimista Kirstin ja Jarin kanssa - tästä voisi kasvattajakin ottaa oppia :) :) Nuoren koiran kouluttaminen ei ole aina helppoa, sillä staby (kuten varmasti monet muutkin rodut) -ja etenkin urokset- saattavat olla nuorina hyvinkin vilkkaita, suorastaaan riehakkaita ja itsepäisiä, yksilöstä riippuen.

Tulevia metsästysretkiä varten Rico on saanut jo oman GPS-pannan/paikantimen monipuolisilla hälytyksillä ja seurannalla. Paikantimelle tallentuneesta kuvasta Jari näytti minulle mm. reitin, jota Rico oli omin päin metsässä kulkenut löytäen lopulta kanalinnun siiven. Mielenkiintoista! Syyskuun puolessa välissä Rico oli myös jäljestänyt reippaasti tuoreen harjoituslinnun Kainuun seudulla, jonka sille luovutti kanalinnun metsästyksen alettua jo kokeneempi konkari, saksanseisoja Humu.

Tässä eilen otetut kuvat Ricosta:
Näyttelyasiaa

Rico on myös lähdössä Lahden pentunäyttelyyn. Ilmoittautuminen näyttelyyn päättyy 2.10.15. Näillä näkymin näyttelyyn on lähdössä Rico, Väpä, Sani, Mette, Capo, Amare ja Tyyne.  Koska näin monta pentua on ilahduttavasti lähdössä ensimmäiseen, epäviralliseen pentunäyttelyyn, merkitsee se myös sitä, että saamme oman kasvattajaryhmän näyttelyssä. Useimmiten virallisissa näyttelyissä kasvattajat erottautuvat muista kasvattajista yhtenäisellä vaatetuksella etenkin, kun ollaan isommissa tai kansainvälisissä näyttelyissä.

Pentunäyttelyissä harjoitellaan koiran esittämistä tulevaisuutta varten ja ylipäätään harjaannutetaan pentua jälleen yhden askelleen eteenpäin sosiaalistamisessa ja uuden tilanteen kohtaamisessa. Pentunäyttelyä voidaan pitää myös osana pennun tottelevaisuuskoulutusta. Pennuilta ei edellytetä luonnollisestikaan vielä täydellisyyttä, koska sekä psyykkinen että fyysinen kehitys on vielä tämän ikäisillä pennuilla täysin kesken. Näyttelyjen alkutaipaleella yhtenäistä vaatetusta tärkeämpänä pidänkin iloista ja rentoa mieltä ja sitä, että voimme samalla tavata toisiamme ja muita stabyja. Pennut ja omistajat saavat uusia kokemuksia ja ehkä uusia vinkkejäkin toisiltaan ja kasvattajilta. Kennelliittoa lainatakseni "koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä", joten tässä mielessä koira on keskiössä. Lahden pentunäyttelystä tulee varmasti miellyttävä tapahtuma kaikin puolin. On hienoa saada tavata teitä kaikkia yhdessä!

Mikäli joku on kuitenkin jo tässä vaiheessa kiinnostunut näyttelypukeutumisesta ja väriopista, tästä linkistä saa lisää tietoa.  Mikäli pennuista omistajineen useampikin jatkaa näyttelyharrastusta, voimme toki sopia myöhemmin näyttelyharrastajien kanssa yhdessä yhtenäisestä, käytännöllisestä ja rodun alkuperäistä tarkoitusta korostavasta vaatetuksesta (tai pienestä "värikoodista") silloin, kun meitä on paljon samassa näyttelyssä (ja kasvattajaryhmässä) :)

Suora lainaus em. sivulta linkin takaa:

"Myös koiran rotu voi vaikuttaa siihen millaiset releet sinne kehään loppupeleissä vetää päälle. Seurakoirakehillä näkee esittäjillä paljon tyköistuvia hyvin leikattuja jakkuja, jolloin kokonaiskuvasta tulee elegantti - sen sijaan osa tästä lumosta katoaa, jos kehään marssii shih tzun kanssa camo-kuosiseen maastotakkiin ja jahtihousuihin pukeutunut äijänköriläs. Metsätysrotuisten koirien kehällä asia taas on melkein päin vastoin."
Pari syyskuvaa Vonnesta (kooikeri ja syksyn värit täydentävät toisiaan). Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti