All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

21.5.2012

Meiltä ja muualta

Vaikka mitään varmoja merkkejä Musken tiineydestä ei vielä ole näkynytkään (vasta viikko kulunut), menemme huomenna Mäntsälään ottamaan Muskelle ensimmäisen herpes-rokotteen, varmuuden vuoksi. Rokote uusitaan n. viikkoa ennen pentujen syntymää. Tutkimusten mukaan CHV-1 virus on merkittävin vastasyntyneiden pentujen menehtymisen aiheuttaja. Viruksen tiedetään voivan aiheuttaa myös narttujen hedelmättömyyttä, keskenmenoja (kohtukuolemia), pienentyneitä pentuekokoja ja heikkoina syntyneitä pentuja (Kuopion Eläinlääkärikeskus). Em. sivuilta löytyy linkki Mia Kujanpään kirjoittamaan kattavaan artikkeliin aiheesta (johon viitataan myös tässä kirjoituksessa), jossa artikkelissa lähteenä pääosin ELT, lisääntymistieteiden erikoislääräri, Dipl. ECAR Merja Dahlblom.  Peräti joka toinen tai kolmas koira on saattanut altistua virukselle ja kantaa sitä elimistössään. Virus tarttuu pisaratartuntana ja mm. astutuksen yhteydessä. Narttukoiralla virus saattaa aktivoitua stressitilanteissa kuten kiiman tai synnytyksen aikana. Otin rokotteen viimeksi Antjellekin, eikä siitä ollut  haittaakaan. Jonkun mielestä tämä voi olla hätävarjelun liioittelua, sillä mistään herpes-ongelmasta ei ole meillä viitteitä. Toisaalta, onhan kyseessä arvokas pentue. Samasta syystä en vie nyt koiria näyttelyihin, vaikka niitä oli muutama suunnitelmissa. Antjenkaan osalta tämä ei hirveästi harmita, sillä tämä pikkurouva on jälleen turkiton. Huomenna varaan Muskelle myös ajan tiineysultraan, joka tulee olemaan n. 2-3 viikon kuluttua. Eli vielä pitää jännittää muutama viikko:))

Onko siis mitään merkkejä olemassa? No, mies sanoi yhtenä päivänä, että Muskesta on tullut kovin hellyydenkipeä ja Musken ruokahalu on hänen mielestään kasvanut? Itse uskon, että näin varhaisessa vaiheessa sitä todennäköisesti näkee mitä toivoo. Kooikereillamme Finjalla ja Antjella oli pientä, ohimenevää aamupahoinvointia n. kahden viikon kuluttua astutuksesta. Muskella sitä oli jo eilen eli viikkoa aikaisemmin, joten luultavasti oli tullut vain syötyä ruohotuppoja vastaleikatulta nurmikolta. Jos niitä merkkejä alkaa nähdä vähän siellä ja täällä, voisi kuvakin olla sellainen; eli tarkoittaako keskimmäinen kuva koivun juuri puhjenneista lehdistä 2+4 vai 4+2? Leikki sikseen, enhän minä ihan oikeasti tällaiseen usko (vai luuleeko joku)!? Sen sijaan kesän tulo ja ihanan hento vihreä väri on piristänyt kummasti ja kesälomakin häämöttää kesäkuun toisella viikolla! Pari päivää sitten ajelin Vihdissä, josta toinen, perisuomalainen nuori koivikkokuva on peräisin. Viikonloppuna innostuin istuttamaan kesäkukkia oikein "luomisen vimmalla". Siispä tästäkin kuva muistoksi, sillä joka vuosi kukka-asetelmani ovat olleet ihan erilaisia.





Ja vielä asiaa muualta. Terra ja Leevi ovat saaneet oman treeniblogin. Tätä aktiivisten koirien ja omistajansa blogia on todella kiva seurata! Terra on taitava poika kuten on Lottakin ohjaajana! Lotan herkullinen kakkublogi säilyy edelleen verkossa (molemmat linkit sivupalkissa). Terrakin on ilmoitettu Kooikereiden erikoisnäyttelyyn Riihimäelle 9.6., joten siellä tullaan näillä näkymin näkemään neljä Antjen jälkeläistä.

Ettan agilityura on lähtenyt hienosti käyntiin. Liisalta kuulin, että viime treeneissä noin viikko sitten (1-luokan rata, 16 estettä) tyttö oli tehnyt koko ajan täysillä töitä ja kiitänyt koko radan mahtavaa vauhtia virheettömästi. Koulutusohjaaja oli todennut Liisalle, että "siinä sulla on hyvä koira". Hienoa Liisa ja Etta! Ei yhtä ilman toista, joten Liisalle onnittelut hienosta panostuksesta Ettan kouluttamisessa ja treenaamisessa sekä hyvästä yhteispelistä!

Hollannista kuului n. viikko sitten iloisia uutisia; Musken veli Jari (Werbare Jari v.d. Eenhoornleijn) on tullut toisen kerran isäksi Rimke nimisen nartun synnyttäessä 8 pentua - 7 narttua ja yhden uroksen! Aikamoinen tulos!!! Onnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti