All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

23.2.2015

Kasvattajakeskusteluja

Tämä ei todennäköisesti ole kovin kiinnostava aihe useimpien mielestä, mutta aiheeseen liittyy eräs tämänpäiväinen, melkeinpä kohtalonomainen sattuma eläinlääkäriasemalla, joten päätin kertoa asiasta, vaikka kasvattajille asia varmasti on tuttua.

Muske sai tänään 1. herpes-rokotteen. Nartuille suositellaan rokotusta 7-10 päivää astutuksen jälkeen, ja uudestaan vielä 7-10 päivää ennen synnytystä. Kaikki eivät tätä rokotusta hanki, mutta minä olen sen aina astutuksen jälkeen ja ennen synnytystä ottanut pelkkänä varotoimenpiteenä (suositellaan usein vain ns. isoihin kenneltiloihin) sen jälkeen, kun olin aikoinaan lukenut koiran herpes-viruksen olevan yleisin syy mahdollisiin keskenmenoihin, heikkoihin pentuihin ja pentukuolemiin. Siitä ei ole mitään haittaakaan ollut (eläinlääkärin mukaan kyse on yhdestä maailman tutkituimmasta rokotteesta). Aikuisesta koirasta on vaikea havaita herpes-viruksen olemassaoloa, koska se saattaa olla pitkiä aikoja ns. lepotilassa, aktivoituen mm. stressitilassa (esim. tiineys, synnytys) tai immuunipuolustusta heikentävän lääkityksen aikana. Virus on erittäin tarttuva, ja koiran kerran saatua tartunnan se kantaa virusta koko loppuikänsä pääosin piilevänä.



Tänään eläinlääkäriaseman odotustilassa käsiini osui yllä oleva lääkelaitos Merial Norden A/S:n esite koiran herpesviruksesta, jota lueskelin odotellessamme Musken kanssa vuoroamme. Esitteen mukaan virus tarttuu erittäin herkästi sairaan ja terveen koiran suorassa kosketuksessa (esim. koirasta toiseen tai emästä pentuun), mutta sen tarttuminen parittelun aikana on harvinaista - tätä en tiennytkään (!), olin kuvitellut viruksen tarttuvan nimenomaan parittelun aikana. Virus voi myös siirtyä (mikäli emä kantaa sitä) syntymättömiin pentuihin istukan kautta. Salakavala ja helposti tarttuva herpes-virus ei ole kuitenkaan suoraan vaarallinen aikuisille koirille.

Odotustilassa tulee aina juteltua muiden astutus- tai tiineysasioiden vuoksi vastaanotolle tulleiden kasvattajien kanssa - mikäli itse on koiransa kanssa saman teeman vuoksi liikkeellä. Proge-testeihin koiransa kanssa saapunut vierustoveri kertoi, että häneltä oli kerran kuollut koko pentue, mutta syytä tähän ei silloin selvitelty tarkemmin. Nyt hän kertoi nartullaan olevan (ilmeisen kipeä) haavainen rakkula ulkosynnyttimissä, ja ihmetteli mikä se mahtoi olla. Olin juuri hetkeä aiemmin lukenut lääkefirman esitteestä, että akuutissa vaiheessa oleva herpesinfektio ilmenee pieninä rakkuloina tai haavaumina sukupuolielimissä tai ylähengitysteiden limakalvoissa (nielu, suu, kuono). Koiran omistaja sanoi, että olipa hyvä, että tämä tuli tässä meidän kesken puheeksi! Aikaisemmin hän ei ollut rokotetta ottanut. Hän aikoi mainita koiransa rakkulasta/haavaumasta eläinlääkärille ja ottavansa myös rokotteen koiralleen 7-10 päivää astutuksen jälkeen ja uudestaan ennen synnytystä.

Mielenkiintoinen sattuma; joskus juttelusta kanssasisarten kanssa saattaa olla jollekin hyötyäkin! Muskella (eikä Antjella) ole koskaan ollut mitään merkkejä viruksen olemassaolosta, mutta viruksen petollisen piilevän ominaisuuden vuoksi en ole koskaan halunnut jättää mitään sattuman varaankaan tiinen nartun kohdalla. Eri asia tietenkin on, jos koira on joskus saanut jostain rokotteesta tai rokotteen apuaineesta esim. allergisen reaktion - siitä kannattaa aina muutenkin mainita eläinlääkärille.

Esitteen lopussa neuvotaan vielä kuinka herpesongelmia voidaan ehkäistä: 1) hyvä hygienia tiineyden ja synnytyksen yhteydessä, 2) imettävät nartut pidettävä eristyksissä  (tarkoittaen ilmeisesti muista koirista/vierailijoista) kolmen viikon ajan synnytyksen jälkeen, 3) desifiointiaineen käyttäminen koirien tilojen puhdistamisessa, 4) syntyneiden pentujen ruumiinlämpö pidettävä 38,5 asteessa.

Tämähän on kuin KaksPlussan keskustelupalsta! Mutta vauva kuin vauva (tai pentue), joka on aina kasvattajille iso ja tärkeä asia :)  Toivottavasti kukaan muu ei kirjoituksesta turhaan hämmenny; koirankin synnyttämiseen ja pentueen kasvattamiseen liittyy monenlaisia valmisteluita, ja tämä on vain yksi niistä :) :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti