All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

7.11.2019

SYNNYTYSVALMISTELUJA

Kävimme tiistaina hakemasssa Vonnelle asiaan kuuluvan toisen herpes-rokotteen eläinlääkäriltä. Koska Vonne on minun silmiini vaikuttanut melko tuhdilta eikä UÄ-tutkimus tunnetusti kerro koko totuutta, pyysin otettavaksi myös röntgenkuvan (tiineyden 54. pvä). Toisaalta, jokin aika sitten kuulin eräältä eläinlääkäriltä, että röntgenkään ole aina 100%:n varma, mutta tähän kuvaan on nyt luottaminen. Tällä kertaa muistin jopa pyytää kuvan itselleni ;) Vonnen 1. ultran perusteella arveltiin pentuja olevan ensin kolme, sitten löydettiin vielä yksi ja toinenkin, joka oli vähän epävarmaa, mutta viiteen pentuun kuitenkin päädyttiin, joten vähän tämäkin jäi "kaivertamaan". Siispä halusin tällä kertaa varmistua, jotta ei tule yllätyksiä.

Ja kyllähän tässä rtg-kuvassa neljä luurankoa ja päitä yhdessä mytäkässä näyttää näkyvän. Pentujen hyvinvointi tarkistettiin vielä uudelleen myös ultralla - ja vahvat sydänäänet tukivat ja vastasivat kuvaa. Vonnen paino oli lisääntynyt nyt  2.6 kiloa (kaikki tiivistä massaa, ei turhaa lihomista), ja eläinlääkärin mukaan on vielä n. viikko/vajaa viikko aikaa synnytykseen (päinvastoin kuin ehdin jo kuvitella Vonnen lämmön sahaamisen ja mittaamiseni perusteella...!!!). Hän perusteli tätä sillä, että Vonnen astutus oli tapahtunut melkolailla täsmälleen ovulaation aikaan (proge on tuolloin n. 5-10), jolloin voidaan päätellä synnytyksen tapahtuvan ns. normiajassa -/+ 63 vuorokauden tienoilla, tai ainakin lähempänä tuota aikataulua, kuin kovin paljon aiemmin tai myöhemmin. Tällöin synnytys tapahtuisi keskimäärin ensi viikon  torstaina, jolloin tulee kuluneeksi 63 päivää astutuksesta  (tai  62. - 64. pvä?), tämä jää nähtäväksi. Lämmönmittaus jatkuu..., ja tärkeintä on, että Vonne voi erittäin hyvin, kuin myös pennut tämän perusteella.

Vonne Rtg 5.11.19. A.Murto


Synnytysalmisteluja - vähän uutta ja vähän vanhaa

Tänään päätin laittaa Vonnen rauhallisen synnytystilan kokonaan valmiiksi ja lämpölampun kattoon, jotta voin keskittyä välillä muihinkin asioihin ja/tai pelkästään pentujen syntymän odotteluun. Ensin asensin huoneiden välille lapsiportin (ovikin siinä kyllä on) sekä synnytysnurkkauksen eteen vielä aidan näkösteeksi. Lisäksi näkäsuojaksi tulee vielä sermi, jota en ole vielä laittanut - ei pääse utelias Muske häritsemään emän ja pentujen alkutaipeletta.  Myöhemmin aitaa on helppo muokata jatkopaloilla isommaksi ja siirtää toisaalle, kun pennut jo liikkuvat ja leikkivät, jolloin jo Muske-tätikin pääsee tutustumaan pentuihin.



Lämpölamppu tosiaan lämmittää oikein reippaasti, vaikka säädin sen tehoa puoleen. En myöskään laittanut sitä kovin alas pentulaatikon päälle (vaikka minimikorkeus valmistajan mukaan on 60 cm kohteesta) , jotta ei tule liian kuuma (jatkojohto piti hankkia).  Minulla on olemassa muitakin lämmittimiä, jotka voi kohdentaa suoraan kohteeseen. Sähköllä toimiva patjan lämmitin ja mikrossa lämmitettävät jyvätyynyt ovat hyviä esim. aivan pikkupentujen väliaikaisina lämmönlähteinä (uutuutena pupujussin mahasta paljastuva jyvätyyny 😁) .



Ilmeisesti kissoille tarkoitettu, paksusta, lämpimästä huovasta valmistettu pieni koppa toimii varmasti aluksi hyvin kuljetuslaatikkona myös pikkupennuilla tai esim. silloin, kun emäntä vaihtaa pentulaatikon petivaatteita ja siivoaa. Ja kaiken huippuna - vanha ja erittäin toimiva/hyväksi havaittu vaakani, joka on tällä kertaa saanut liukumattoman karvapeitteen päällensä...., hah-hah (t. Aila, 7 v???).



Normaalit synnytystarvikkeet ovat myös ojennuksessa: pentupäiväkirja (lämmön mitaus, syntymäaika, sukupuoli,  paino + muut havainnot, esim. istukat, vuodot, kuumeilu tmv.), eläinlääkäreiden yhteystiedot, hammaslankaa/steriilit sakset (joita en ole ikinä tarvinnut, emät hoitaneet tehtävänsä hienosti). Toki pitää tarkkailla, että napanuoraa ei nyrsitä liikaa ja tule verenvuotoa/tulehdusta > Betadine desinf. + ster. laput), kumihanskoja, liukastetta, jolle ei ole myöskään ollut aiemmin tarvetta (olen käyttänyt myös lämmönmittauksessa koostumukseltaan juoksevaa, turvallista valkovaseliinia), muutama imulaite (pieni lapsille tarkoitettu kumipullo apteekista, imuletku tai vast.), talouspaperia, roskakori, kumihanskoja, steriilejä ruiskuja, maidonvastiketta, Aptus-pentuboosteria (jossa on nykyisin hyvä annostelutaulukko), kuumemittari, käsidesipyyhkeitä, pikkupyyhkeitä pentujen kuivaamiseen/hieromiseen, Baby suoja-alustoja (ns. kroonikkovaippoja), 1 riekaleeksi revitty puhdas, vanha lakana (jota koiran on kiva möyhiä avautumisvaiheen aikana), paljon erilaisia makuualustoja (karvaisia ja vähän karvattomampia), pari energiajuomatölkkiä, kahvia ja jotain herkullista kätilölle, kellokin on seinällä..., jne., jne. 

Tietenkään ei varmuustoimenpiteinä pidä unohtaa myöskään sitä, että autossa on riittävästi polttoainetta ja puhelin on ladattuna. Rauhallinen odottelu siis jatkuu vielä tovin, kaikki on valmista ja lumityöt rentouttaa - sitä sataa taas reippaasti!

Kotitekoinen energiajuoma synnyttävälle emälle

1 l keitettyä (lämmintä/haaleaa) vettä
1 rkl sokeria (tai hunajaa)
1 tl suolaa
(jotkut lisäävät tähän vielä 1 kananmunan keltuaisen).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti