All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

16.1.2015

Kevättä ilmassa

Koska niin moni odottelee ja kyselee Musken kuulumisia, päätin kirjoittaa aiheesta jonkin verran. Mitään ei vieläkään kuulu eikä näy mitä tulee juoksuihin, mutta selviä merkkejä sentään on olemassa! Kävimme n. puolitoista viikkoa sitten uusimassa Musken kennelyskä-rokotteen, jolloin eläinlääkäri totesi yleistutkimuksessa Musken olevan erittäin hyväkuntoinen ja terve, mutta myös kiima oli hänen mukaansa tuloillaan - mitä se sitten päivissä tai viikoissa tarkoittaneekin??? Kuvat Muskesta v. 2012, jolloin se odotti ensimmäistä pentuettaan.



Hiljattain luin ELL Nina Mennan artikkelin, jossa todetaan mm., että "Narttukoirien kiimakierto toimii läpi vuoden, mutta suurimmalla osalla kiimat esiintyvät lopputalvesta ja aikaisin keväällä, harvemmin syksyllä". Tämä on ilmeisesti yhteydessä siihen, että luonnonvaraisten eläinten kohdalla pentujen on ollut kautta aikojen edullisempaa syntyä keväällä tai kesällä, jolloin ruokaa oli parhaiten tarjolla, pennut olivat vahvempia ja niiden elossa pysymisen mahdollisuus luonnon armoilla oli suurempi. Mahdollisesti meille on tulossa jonkinlainen "joukkosessio" lähiaikoina, sillä kaikki koirat (Muske, Antje ja Vonne) merkkailevat ulkoillessa tiuhaan ja nuuskivat kotona toinen toisensa strategisia paikkoja kiinnostuneina :)



Näitä mukavia aikoja muistellessa kuvien kera ja kevättä odotellessa :) Vuonna 2012 Muske suunnitteli avautumisvaiheen aikana synnyttävänsä pihalle. Kuva otettu päivää ennen pentujen syntymää. Pihamme on kokonaan aidattu ja tässä mielessä turvallinen, joten annoin Musken kaikessa rauhassa oleilla pihalla ja keskittyä puuhaan. Lopulta tuli kuitenkin kiire johdatella Muske pentulaatikolle, jonne se sitten jäikin jatkamaan pesän tekoa ja synnyttämään vuorokauden sisällä! Koirilla (etenkin alkukantaisemmilla roduilla) on ilmeisesti vielä paljon samanlaisia vaistoja olemassa, kuin esi-isillään. Ei hassumpi valinta Muskelta tämäkään; todennäköisesti se olisi ollut aukean pihan suojaisin paikka pennuille :)



Toistaiseksi on muutenkin vietetty hiljaiseloa. Tyypillinen tammikuu. Työt ovat alkaneet ja niihin on täytynyt keskittyä kaikella tarmolla. Päivät eivät vielä ole pidentyneet paljoakaan, ja aamuisin jäisin mieluiten nukkumaan pilkkopimeään. Pari flunssaa ja mahatautia eivät ole asiaa tietenkään parantaneet :( Kaamos vaikuttaa lemmikkeihinkin (Koiramme 1-2/2015, 80), jolloin ne eivät ehkä ole niin virkeitä ja innostuneita kuin tavallisesti, ja mm. syövät vähemmän. Keinotekoinen valosaaste häiritsee niiden luontaista vuorokausirytmiä em. artikkelin mukaan. Kun valon kesto ja määrä kevään lähestyessä lisääntyy, alkaa sekä ihmisten että ihmisten kanssa elävien kesyjen eläinten vireystaso nousta. Itsekin olen huomannut, että enää en ole jaksanut tai ehtinyt töiden, pimeyden, lumi- ja vesisateiden, loskan tai pakkasen takia liikkua tarpeeksi enkä ole somessakaan roikkunut enää joka päivä, mikä sinänsä voi olla ihan hyväkin asia. Huomenna lähdemme koirien kanssa taas superpitkälle lenkille, sillä meille päin on luvassa jopa vähän aurinkoakin eikä pitäisi olla kova pakkanenkaan!

Blogiin tulen kuitenkin päivittämään koirien kuulumisia jatkossa taas säännöllisemmin - kevättä on jo selvästi ilmassa joka suhteessa - eikä tästä voi muuta kuin innostua!

Muutama kuva paikasta, jossa vietimme koirien kanssa Uutta Vuotta. Ihana piilopirtti, ja koiratkin viihtyivät hyvin. Ainoa haittapuoli koirien vapaana pitämisen suhteen oli se, että alueella on tunnetusti todella paljon peuroja ym. eläimiä päätellen myös erinäisistä jäljistä lumessa. Peuran jäljet jo tunnistan, mutta löytyi myös pyöreämpiä, isohkoja kissamaisia tassun jälkiä, jotka sekoittivat täysin koirien päät! Olisivatko olleet ilveksen jälkiä?

Muske poseeraa, ja kaverukset "Pilli ja Pulla" eli Vonne ja äitinsä Antje seuraavat tarkkana tapahtumia lasioven takana:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti