All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

1.7.2018

PENTUJA KATSOMASSA

Kävimme Musken ja Vonnen kanssa katsomassa Amaren ja Faxenin stabij-pentuja Angelniemessä muutama päivä sitten, jolloin pennut olivat noin 4½ viikon ikäisiä. Tarkoitus oli ottaa pennuista paljon kuvia ja toki kuvia tuli otettuakin. En kuitenkaan tiedä oliko minussa vai jo n. 10-15 vuotta vanhassa kamerassani vikaa - tai molemmissa, sillä olen harmitellut muutamien sinänsä hyvien kuvien epäonnistumista (epätarkkoja, ylivalottuneita ymv.). Käyntini päätarkoitus oli kuitenkin nähdä Musken tyttären Amaren jälkeläiset, keskustella pennuista kasvattajien kanssa, seurata pentujen leikkejä ja touhuja, rakennetta, käyttäytymistä ymv. - ja siinä onnistuin hyvin, vaikka kamera unohtui välillä puutarhapöydälle pidemmäksikin aikaa! Kuva: pennuilla on kauniit, rotumääritelmän mukaiset "muurauslastan muotoiset korvat".

Kuva: Aila Murto


Vilkkaista pennuista oli viisainta ottaa kuvat "tarjottimella" esiteltyinä, jotta saimme jokaisesta suhteellisen tarkat kuvat. Pennut pantojen värien mukaan alk. ylimmäisestä pennusta: pentu 1: vaaleanpunainen panta, pentu 2: pinkki panta, pentu 3: punainen panta, pentu 4: sininen panta, pentu 5: vihreä panta, pentu 6: turkoosi panta ja pentu 7: vaaleansininen panta.

Pentu 1. Kuva Aila Murto

Pentu 2. Kuva: Aila Murto

Pentu 3. Kuva: Aila Murto

Pentu 4. Kuva: Aila Murto

Pentu 5. Kuva: Aila Murto

Pentu 6: Kuva Aila Murto

Pentu 7. Kuva: Aila Murto


Kuten sanottu, tutkailin pentuja tietenkin myös Musken tyttären Amaren kasvattajan näkökulmasta, vaikka tämän pentueen onkin käytännössä kasvattanut yksinomaan Terttu ja Juha-Pekka. Sovimme aikoinaan keskenämme, että pennut tulevat ainoastaan minun kennel-nimelleni, kaikesta muusta ovat vastanneet pentujen kasvattajat. Ja suorastaan erinomaisesti ovat kasvattini Amaren omistajat ensikertalaisina kasvattajina tehtävästä suoriutuneet!

Pentue on erittäin tasainen, ts. kukaan ei fyysisesti eikä psyykkisesti poikkea silmiinpistävästi toisistaan. Pennut muuttuvat koko ajan, joten mitään aivan lopullista arviota (esim. ulkomuodosta) ei voi vielä alle 5-viikkoisista pennuista sanoa. Stabin sanotaan olevan ns. hitaasti kehittyvä rotu, joten mm. fyysisiä muutoksia tapahtuu vielä n. kolmivuotiaaksi asti. Uteliaita, reippaita, kauniita, vankkoja ja onnellisen oloisia pentuja, eikä vähiten siksi, että Amare on osoittautunut erittäin hyväksi emäksi, ja pennuista sekä emästä on huolehdittu muutoinkin hyvin.

Kuva: Aila Murto

Kuva: Aila Murto


Synnytys sujui myös hyvin eikä Amarella ole ollut minkäänlaisia ongelmia maidon tulon ja imettämisen kanssa. Pennut syövät jo kiinteää ruokaa, mutta edelleen Amare haluaa imettää ajoittain pentuja ja huolehtii niistä suurella emän rakkaudella. Pidän tätä hyvänä ominaisuutena nartun kohdalla myös jalostusmielessä. Alla olevassa kuvassa Amare ottaa rennosti ja taitaa jopa nukkua pentujen syödessä.

Kuva: Aila Murto


Pentujen kasvattajat ovat luoneet pennuille erinomaiset puitteet myös virikkeelliselle ympäristölle, niin sisällä kuin ulkonakin. Harvoin (jos koskaan!?) olen nähnyt pentujen kannalta näin monipuolisesti rakennettua ja moniulotteista pihaa metsän reunalla, jossa pennuilla on mahdollisuus leikkiä ja harjoittaa aistien kehittymistä monin eri tavoin sekä laajentaa reviiriään pala palalta. Vähitellen on mukaan tullut myös ulkopuoliseen maailmaan tutustuminen ja sitä lisätään pentujen kehitysvaiheiden mukaisesti - ja tietysti jatketaan pentujen uudessa kodissa toivon mukaan ainakin koiran murrosiän yli, jolloin nuoresta koirasta saadaan "kunnon koirakansalainen", joka sopeutuu moneen tilanteeseen. Harmillista vain, että ottamistani kuvista hauska ja virikkeellinen pihakokonaisuus ei välity kokonaisuudessaan, koska innoissani se kamera tosiaan jäi välillä johonkin ihan muualle kuin olisi pitänyt. Aikuisille koirille on rakennettu pihalle myös oma treeni- ja pienimuotoinen rally-tokokenttä, jossa Amare ja Fiia treenailivatkin mallikkaasti mielen virkistykseksi hetken Tertun kanssa :)

Tässä joitakin otoksia pihalta (kuvat: AM):

Fiia (Kuva Aila Murto)

Amare ja Fiia (Kuva: Aila Murto


Muske ja Vonne viiihtyivät myös erittäin hyvin pihalla, mutta saivat vielä oleilla omalla rajatulla alueellaan isolla pihalla tai aikuisten koirien kanssa herkullisen tarjoilun äärellä puutarhassa, turvallisuussyistä. Vonnella oli vielä juoksut meneillään/lopuillaan ja se oli kaiken lisäksi juuri astutettu (ja varmasti vielä tuoksuikin uroksen jättämiltä merkeiltä...???). Emme halunneet ärsyttää pentujen emän suojeluvaistoa edes kokeilumielessä ja näin aiheuttaa ristiriitaisia aistimuksia, väärinkäsityksiä tai vaaratilanteita pennuille tai synnyttäneen nartun, astutetun nartun ja kahden vanhemman nartun kesken. Koirat kun elävät hyvin pitkälle alkukantaisten vaistojensa varassa ja saattavat toimia ihmisen näkökulmasta ennalta arvaamattomasti suojellen pentujaan kuin myös toisiaan, vaikka olisivatkin kavereita, kuten Muske, Vonne, Fiia ja Amare keskenään ovat.


Säät ovat suosineet pentujen ulkoilua, ja kun alkaa väsyttää, ne ovat hakeutuneet varjoisiin paikkoihin nukkumaan, mm. kevythäkkiin, näyttelytelttaan tai emän vierelle. Pennun kolme kulmakiveä onkin riittävä lepo, leikki ja hyvä ravinto tasapainoisessa suhteessa. Pentujen syötyä ja ulkoiltua pitkän tovin, ne pääsivät viileisiin, turvallisiin sisätiloihin nukkumaan tyytyväisinä. Sen jälkeen lähdimme aikuisten koirien kanssa metsän kautta muutaman sadan metrin päähän rannalle ulkoilemaan Angelniemen upeisiin maisemiin. Musken ja Vonnen kotimatkakin sujui leppoisasti koirien nukkuessa koko matkan kyläilyn ja uintireissun jälkeen. Muutama kuva isoäiti Muskesta, äiti Amaresta, Fiiasta ja Vonnesta venesataman rannasta (kuvat AM):

Fiia ja Vonne

Vonne

Amare

Muske ja Vonne

Fiia, Amare, Muske ja Vonne

Amare, Fiia ja Muske

Amare

Muske ja FiiaTerttu ja Juha-Pekka!
Paljon onnea hienosta pentueesta
vielä kerran 
ja
kiitos erittäin mukavasta
 päivästä!
Aila. Muske ja Vonne 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti