All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

19.1.2020

KARLA JA KENAI METSÄLENKILLÄ

Karla ja Kenai (Kuva: A.Murto)

Teimme aamulla pienen "metsälenkin" naapurin aivan ihanan Kenain ja Saaran kanssa. Kenai on 6 kk:n ikäinen amerikankarvatonterrieri. Mielenkiintoinen, aivan ihana rotu; älykäs, leikkisä ja monipuolinen harrastuskoira! Kuvat tältä reissulta.

Karla ja Kenai (Kuva: Aila Murto)
Karla (Kuva: Aila Murto)

Kenai ja Karla tulivat loistavasti toimeen keskenään heti ensi kohtaamisella, vaikka ikäeroa on nelisen kuukautta. Varsinaisesti emme tehneet pidempää kävelylenkkiä, vaan koirat saivat leikkiä keskenään omassa tahdissa aukealla paikalla, meidän lähimetsässä. Ja meno oli sen mukainen kuin vaan saattoi odottaa, kun kaksi ennakkoluulotonta, sosiaalista ja erittäin vilkasta pentua kohtasivat, leikkivät ja juoksivat pehmeässä sammalmaastossa!!!

Karla ja Kenai (Kuva: Aila Murto)
Karla (Kuva: Aila Murto)

Otin kameralla 37 valokuvaa, mutta suurin osa kuvista epäonnistui muutamaa lukuunottamatta - sillä koirat eivät käytännössä pysyneet paikalla hetkeäkään. Vaihtelin kameran asetuksia usein, mutta kiireessä mikään ei onnistu. Toiseksi, epäilen, että vanha Canon on jo alkanut tulla tiensä päähän, ja pidempi zuumikin hajosi jokin aika sitten. Ja ehkä pitäisi jälleen kerrata myös niitä aukkoja, valotuksia ym. säätöjä, sillä nytkin oli pääosin melko hämärää.

Karla (Kuva: Aila Murto)

Seurasin tietenkin tarkoin ja mielenkiinnolla Karlan toimimista metsässä, sillä olihan tämä sen ensimmäinen, pidempi metsäreissu "isossa metsässä", jossa mukana menossa myös uusi koirakaveri. Pari kertaa tätä ennen Karla on käynyt vain metsän reunamilla samalla, kun olemme harjoitelleet hihnakävelyä.


Kenai (Kuva: Aila Murto)
Ei epäilystäkään - Karla on ns. nenäkoira! Vain tuhina kuului, kun se pääsi jonkun hajun jäljille. Myös kaivaminen kiinnosti kovasti - äitiinsä Vonneen tullut tässä mielessä. Vonneen verrattuna kaikki on vain vieläkin hektisemää ja vauhdikkaampaa Karlan kohdalla. Vonne on ollut pennusta lähtien hieman "harkitsevampi" liikkeissään, vaikka vilkas kooiker sekin  on -  vai miten tämän nyt kuvailisi tai erottelisi... 😄

Karla kaivaushommissa (Kuva: Aila Murto)
Tarkastus: sä olet siis poika! (Kuva: Aila Murto)

Karla on osoittautunut ainakin toistaiseksi ennakkoluulottomaksi, energiseksi ja aktiiviseksi tyypiksi, joka myös tietää mitä tahtoo, joten sitä täytyy välillä jopa hieman hillitä, jotta se ei väsy liikaa tai satuta itseään, vaikka varsinainen enegiapommi onkin. Olen myös huomannut, että Karlalle on selvästi osoitettava, että "minä olen se johtaja, et sinä, vaikka niin luulisitkin" (toki tämä tarkoittaa koiran ja ihmisen välistä johtajuutta/hierarkiaa muutenkin). Jo heti pentujen syntymän jälkeen huomasin ensimmäiset merkit tähän liittyen Karlasta. Hotkaistuaan ennätysvauhtia yhden nisän tyhjäksi, se yritti suorastaan hartiavoimin murjoa pentuesisaruksiaan pois nisiltä saadakeen vielä lisää maitoa, ja onnistuikin siinä pari kertaa, kunnes huomasin ja estin moisen tönimisen, jotta kaikki pennut saivat oman osuutensa ruuasta!

Karla (Kuva: Aila Murto

Noin 2 kuukauden ikäisestä pennusta ei voi tietenkään vielä varmuudella sanoa, mitä siitä tulee isona. Ja jottei totuus jälleen unohtuisi, se on se "perimä ja ympäristötekijät" siellä sosiaalistamisen taustalla 😁

Pienin askelin kannattaa kuitenkin pennun kanssa edetä, jotta pentu ei väsy liikaa -  noin 2-3 kertaa viikossa jokin uusi, harkittu ja suunniteltu kokemus säännöllisesti  etenkin näinä tärkeinä sosiaalistamisen, ns. herkkyyskausi-viikkoina. Suunniteltu siksi, että väsyneenä tai kiireessä ei kannata puoliväkisin sosiaalistamisreissuille pennun kanssa lähteä, se ei välttämättä vastaa tarkoitustaan. Myös pikkupentu tarvitsee vastapainoksi vielä paljon lepoa, unta, omaa rauhaa ja ihan tavallista perhe-elämää.

Kiva leikkituokio, joka täytyy uusia! Eipä uskoisi, että on tammikuun loppupuoli!? Alussa aurinko paistoi hetken, mutta pian alkoi taas sataa jotain epämääräistä ja maisema pimeni.

Kenai (Kuva: Aila Murto)

Pieni auringon pilkahdus (Kuva: Aila Murto)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti