All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

3.11.2020

LIINU PALVELUSKOIRIEN KÄYTTÄYTYMISKOKEESSA

Musken tyttären Amaren tytär Liinu (Frisian Gem Amares Fireckracker) on kunnostautunut hienosti palveluskoirien käyttäytymiskokeessa! Vaikka Palveluskoirien sivustolla todetaan, että ”Käyttäytymiskoe on uudelle koiran ohjaajalle helppo ja miellyttävä aloitus koetoimintaan”, pidän tätä kuitenkin melko vaativana suorituksena – tuntui, että suoritus kesti ikuisuuden näkemäni videon perusteella! Esimerkiksi paikoillaan olo jo sinällään on melko pitkä jakso, mutta tuomarin mukaan Liinu pysyi paikoillaan kuin sfinski! Liinu sai tuomarilta myös erityiskiitokset maahan menosta ja vauhdikkaasta luokse tulosta, joka suoritus tuli vielä suoraan ohjaajan eteen! Kokeen ns. kaupunkiosioon pääsee kaikki tottelevaisuusosuudesta läpi päässeet, ja tämäkin osuus meni Liinulta hienosti. Eli Liinulla on nyt koulutustunnus BH! Aivan mahtavaa, suuret onnittelut Terttu ja Liinu! Kaikki kuvat/copywright: T & JP Koskela
Sitä suuremmalkin syyllä onnea, sillä jo parikymmentä vuotta sitten eräs pitkänlinjan hollantilainen stabij-kasvattaja sanoi minulle, että ”stabij on itsepäinen kuin friisiläinen kansa”, eli ei välttämättä ihan helpoin motivoitava rotu kaikissa tapauksissa. Samainen henkilö kertoi minulle, että nimi sta bij tulee eng. sanonnasta stand by me. Eli stabij pysyy aina omistajansa vierellä, vaikka se esim. metsässä erkaantuisikin kauemmaksi omistajastaan hetkeksi. Näin on toiminut aina minun Muske. Joskus metsälenkillä sitä ei aina välttämättä näe, mutta se tulee kauempaakin kutsusta luokse – tai vaihtoehtoisesti odottaa minua jossain polun päässä. Eli Muske seuraa kuitenkin koko ajan minua, vaikka sitä ei aina näkyisikään. Riippuen yksilöstä ja tietenkin ohjaajasta, stabij taipuu myös hyväksi harrastuskoiraksi, mutta yksilöissä on eroja. Esimerkiksi ihmis- ja koirarakkaalle isoäiti Muskelle sopisi ehkä paremmin kaverikoiran titteli kuin tällainen pitkää pinnaa ja keskittymistä edellyttävä käyttäytymiskoe. BH-kokeessa kentällä oli useita toimitsijoita, joihin koira ei saa millään lailla reagoida. Voin vain kuvitella, kuinka Muske olisi ensi töikseen rynnännyt iloisesti häntä heiluen jokaista tapaamaan :)
Stabeillahan ei ole PK-velvotteita tai oikeuksia, mutta Terttu halusi kuitenkin kokeilla miten Liinu suoriutuu käyttäytymiskokeesta. Ja sehän meni paremmin kuin hyvin!
Tästä linkistä voi katsoa SPKL:n kilpailujen ja kokeiden säännöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti