All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

12.4.2015

Lämmön mittausta ja valmisteluja

Aloitin Musken lämmön mittauksen ja samalla otin jälleen kerran esille koirankasvattajan käsikirjan, Helena Koskentalon "Parempaam pentutulokseen". Ja näinhän siellä todetaan: "Kun sikiöiden tuottaman kortisolin määrä kohoaa nartun veressä rittävän suureksi, käynnistyy kohdun seinämän prostaglandiinieritys. Prostaglandiinit surkastuttavat munasarjojen keltarauhaset ja progesteronieritys loppuun. Näin nartun progesteronitason äkillinen lasku toimii synnytyksen lähtölaukauksena. Progesteronitason laskun näkyvin merkki on synnyttävän nartun ruumiinlämmön lasku alle 37 C:n. Synnytys käynnistyy 24 tunnin sisällä ruumiinlämmön laskusta.".

Muske tiineyden 57. päivänä:



Koiran normaali ruumiinlämpö on n. 38.5 C. Pienemmillä roduilla synnyttävän nartun ruumiinlämpö laskee selvästi alle 37 asteen (esim. 36.5, jopa sen alle), mutta isommilla roduilla -kuten Muskellakin viime kerralla- ruumiinlämpö laski vain 37.1 asti ja pysyi siinä jonkin aikaa alkaen vähitellen uudelleen nousta. Synnytys käynnistyi Muskella vuorokauden sisällä laskettuna alimmasta ruumiinlämmöstä. Synnytyksen jälkeen on normaalia, että koiran ruumiinlämpö voi olla parin päivän ajan yli 39 astetta, mutta yli 40 asteen lämpö saattaa viitata tulehdukseen.

Tällaiselta näyttää synnyttävän nartun lämpökäyrä Koskentalon mukaan:

Kuva: Koskentalo, H. 2003 Parempaan pentutulokseen.
Koirankasvattajan käsikirja

Perjantaina 10.4. tein Muskelle ensimmäisen "koemittauksen", jolloin lämpö oli yllättäen 37.5. Lauantaina lämpö oli aamulla 37.6 ja illalla 37.9. Sunnuntaiaamuna 37.7. Kaikissa tapauksissa sekä Antjen että Musken kohdalla ns. lämmön sahaamista on tapahtunut muutaman päivän ajan (Antjella useamman päivän/viikon ajan) ennen lämmön romahtamista alle 37 astetta. Musken kohdalla kuitenkin lämpö oli alimmillaan 37.1 astetta edellisellä kerralla.

Muskelle on jo pentulaatikko laitettu valmiiksi ja uusi pentuaitauskin on hankittu, jota vm. tosin tarvitaan vasta n. 4 viikon päästä pentujen alettua reippaammin liikkumaan.  Viikonlopun aikana olen valmistellut jo kaikki muutkin synnytykseen liittyvät asiat kuntoon, ja mieskin on jo valmistautunut tulevaan ja pentujen täysipäiväiseen hoitoon :)

Vastasyntyneet pennut ovat erittäin herkkiä kylmälle ja etenkin vedolle sekä kosteudelle, joten riittävän korkea ympäristön lämpötila on ensiarvoisen tärkeää. Pennun energiavarasto hupenee myös nopeasti, jos pentu ei pääse imemään. Yhdessä nämä (kylmyys ja ravinnottumuus) ovat erittäin huono yhdistelmä. Omakotitalossa lattiat ovat useimmiten melko viileitä, joten itse olen laittanut pentulaatikon pohjalle retkialustan, joka sitoo lämpöä ja eristää kosteutta. Ainakin muutaman päivän ajan olen pitänyt lämpötyynyä pentulaatikon patjan alla -  vastasyntyneet pennut pysyvät myös lämpiminä sillä aikaa, kun emä synnyttää mahdollisesti lisää sisaruksia. Vehnätyyny on myös osoittautunut huomattavasti paremmin lämpöä pitäväksi kuin esim. kuumavesipullot. Tyynyä lämmitetään mikrossa n. 3 minuuttia. Kaappeja jokin aika sitten siivotessani löytyivät myös "vehnätossut", jotka olen joskus hankkinut itselleni jalkojen lämmittimiksi. Myös niiden sisällä on irrotettavat, lämmitettävät vehnätyynyt. Aika kiva löytö kaapin uumenista; tossun sisään voi tarvittaessa laittaa yksittäisen pennun lämmittelemään :)




Pentuhuoneen sähköpistokkeeseen on tullut tavaksi kiinnittää Adaptil feromonihaihdutuspullo (D.A.P) saatuani aikoinaan tämänkin vinkin eräältä kasvattajalta. Vaikea sanoa onko haihdutuspullolla ollut vaikutusta vai ei, mutta ei siitä haittakaan ole ollut huoneen nurkassa hajuttomana ja äänettömänä pikku vempaimena. Imettävä narttu erittää myös itse nisien välisen ihon talirauhasista feromoneja.Tutkimusten mukaan feromoni vaikuttaa myös aikuisen koiran kohdalla (esim. synnytyksessä kivuliaan avautumisvaiheen aikana?). Pentuja feromonit tyynnyttävät ja tukevat niiden ensimmäisiä tutustumisyrityksiä pesää ympäröivään maailmaan. Mitäpä sitä ei kasvattaja kokeilisi... jne. :) Edellisen pentueen synnytyksen Muske hoiti ensikertalaiseksi suorastaan mallikelpoisesti. Se oli koko ajan täysin rauhallinen, ääntäkään ei päästänyt ja hoiti pennut erittäin hyvin syntymästä luovutusikään asti.

Jos sateenvarjon muistaa ottaa mukaan, todennäköisesti ei sada. Samaa periaatetta voinee soveltaa tähän synnytysarsenaaliinkin, kaikkea ei mahdollisesti tarvita. Haihduttimen lisäksi löytyy pieniä pyyhkeitä pentuja varten, Lansinoh-nisävoidetta, Jodopaxia mahdollisiin pieniin ihoinfektioihin (esim. napa), Espilac-emänmaidonvastiketta varmuuden vuoksi, monikäyttöisiä vauvojen hajuttomia kosteuspyyhkeitä, pieni Led-taskulamppu, (jolla näkee hyvin pentujen suuhun), pentuepäiväkirja, sisälämpömittari pentulaatikkoon, silkkinauhoja mustavalkoisten pienten mustapäiden erottamiseksi toisistaan, vaaka, retkialusta ja imukykyisiä kertakäyttölakanoita/alustoja synnytyksen ajaksi ja sen jälkeen (Muske tosin repi ne ainakin viime kerralla pieneksi silpuiksi tehdessään pesää avautumisvaiheen aikana).





Edellisten lisäksi tarvitaan tietenkin puhtaita kertakäyttöhanskoja (elintarvekekäyttöönkin sopivia + muutama steriili pakkaus), steriilit sakset ja hammaslankaa (tosin koskaan en ole niitä vielä tarvinnut, emät hoitaneet napanuoran katkaisemisen ym. täysin itsenäisesti), lääkeruiskuja ja/tai pipettejä, vauvojen "niistäjä",  emälle vettä,  talouspaperia, jätesäkkejä, roskakori, päivystävän eläinlääkärin numerot ym., ym.

Eikä ole pahitteeksi varmistaa, että auton tankki on täynnä, puhelin, kamera ja navigaattori ladattu, ja että pankkitililtä löytyy rahaa (hyvä huomio eräältä kasvattajalta!), sillä mahdollinen eläinlääkärissä käynti voi tulla kalliiksi, mikäli mukana on vielä 50%:n päivystyslisä.

Aptuksen ternimaidonvastike Puppy Booster pienille/alipainoisille koiran- ja kissanpennuille on tällä hetkellä maahantuojaltakin lopussa, Toivottavasti asia korjaantuu pian.  Muskelle hankin tällä kertaa (jos pelkkä vesi ei synnytyksen aikana tai heti synnytyksen jälkeen maistu) Oraladen isotonista, sellaisenaan nautittavaa liuosta, jossa makuna aito kananmaksa. Pitäisi olla hyvin maistuvaa koiralle, Valmiste nopeuttaa nestehukasta palautumista sekä elektrolyyttitasapainon normalisoitumista. Useimmitenhan on myös niin, että emä lopettaa syömisen 1-2 vuorokautta ennen synnytystä ja tyhjentää suolensa perusteellisesti. Riittävä nesteensaanti on myös maidontuotannon kannalta erittäin tärkeää, sanoopi ent. sairaanhoitaja :)



Tällaista tällä kertaa :) Täytyy vielä muistaa, että jokainen synnytys voi olla erilainen... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti