All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

10.7.2015

"Dumbo" ja sen kaunis tytär Mette

Lomallakin voi kirjoittaa blogiin, vaikka olenkin vieraannuttanut itseni joksikin aikaa muusta sosiaalisesta mediasta "lomakiireiden" ja lomailun vuoksi.

Tänään tein Muskelle täyshuollon, jossa yhteydessä loputkin turkista jäivät harjaan. Tassut siistittiin, hampaat tehopuhdistettiin, kynnet leikattiin, samoin pitkät korvakarvat leikattiin (olivatkin päässeet tosi pitkiksi pentujen lähdettyä!). Ensimmäinen stabyni alkuaikoina (Niki 25.10.1998 - 31.2.2007) kukaan ei tiennyt kertoa, että stabyiltä tulee aikuisena leikata ylipitkät, korvalehtien yli kasvaneet karvat pois. Kuulin asiasta aikoinaan vasta joidenkin vuosien kuluttua Nikin saapumisesta meille hollantilaisilta kasvattajilta käydessäni heitä tapaamassa. Myös tassujen siistiminen on stabeilla sallittua, vaikka trimmattavasta rodusta ei olekaan kysymys.

Muskelta leikkaan ensin ns. isommalla kädellä kuolleet karvat päästä korvan takaa pois, koska juuri nämä villat alkavat helposti törröttää korvalehtien "taitekulman" yli tai ali. Sen jälkeen leikkaan korvalehden sisäpuolelta, korvalehden reunan läheltä myös pitkät karvat (jotka näkyvät ulospäin/päällepäin) pois. Tämä auttaa jo paljon, ja lopuksi leikkaan pienillä (trimmaus) saksilla tai ohennussaksilla korvalehden reunoilta varovasti ainoastaan ylipitkät karvat pois. Korvan päällä karvaa saa/pitää olla, mutta korvalehden ylimenevät karvat tulisi siistiä.

Niki ja Finja

Nikin kuvat havainnollistavat asiaa - korvakarvat kasvavat pituutta melkein kuin kooikereilla (ei nyt sentään ihan!), jos niitä ei säännöllisesti siisti. Stabyn siistimistä pidetään nykyisin luonnollisena toimenpiteenä esim. ennen näyttelyjä, kuten esim. spanieleilla, ellei koira sitten ole käyttölinjainen ja/tai pelkästään metsästys- tai muussa harrastuskäytössä, jolloin sitä ei monikaan pidä tarpeellisena.

Pentujen korvakarvojen leikkaaminen ei vielä ole ajankohtaista, mutta mikäli näyttelyitä koiran kanssa suunnittelee, voi tietenkin korvien puhdistuksen yhteydessä korvalehtiäkin hypistellä ja napsia jonkun korvalehden yli menevän haivenen saksilla muodon vuoksi pois, jotta pentu tottuu tähänkin käsittelyyn.

Tässä kuvassa Niki n. 3-vuotiaana. Alimmainen kuva on otettu v. 2004 (huomaa pitkät korvakarvat molemmissa kuvissa!), jossa Nikin seurana Hollannista tuomani Finja kooiker (Delfs Finja v.d.  Zwarten Bellen Hoeve), joka on sijoituskoirani ja elelee edelleen hyvää korianelämää silloisen työkaverini perheessä. Finja on Antjen äiti ja Vonnen äidin äiti, eli isoäiti. Finja täytti kuluvana keväänä jo 11 vuotta :)

Niki  3-vuotiaana valokuvaajalla v. 2001
Tassuja siistitty, mutta korvakarvoja ei tuolloin ymmärretty siistiä :(

 Niki ja Finja pentuna v. 2004 Espoon kodissamme

Onko vitamiineista ja hivenaineista apua?

Ja tällaiselta Muske näyttää tänään; ohutturkkiselta ja -kaulaiselta Walt Dineyn Dumbolta - täsmälleen saman näköiseltä kuivalta laiheliinilta kuin 3 vuotta sitten D-pentueen jälkeen (alimmainen kuva), vaikka ravinto on runsasta, monipuolista ja terveellistä. Mutta korvat ovat sentään hienot eikä vuodetkaan ole muuttaneet Muskea! Viimeksi kului n. 7 kuukautta ison pentueen jälkeen ennen kuin Muske sai kauniin, paksun ja kiiltävän turkkinsa kokonaan takaisin.


Muske 2015 Eulalias-pentueen jälkeen


Siistit korvat, vaikka turkki olematon tällä hetkellä :)


Muske Donias-pentueen jälkeen 2012


Olen Musken kunnon kohottamiseksi antanut sille Verkkosivuapteekista (Koiran oma apteekki) hankkimaani Doils Omega-3 kalaöljyn lisäksi sekä B (sis. kaikki B-vitamiinit)- että C-vitamiinia. Koiran B-vitamiinin tarve lisääntyy erityisesti kasvun ja lisääntymisen aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. C-vitamiinin hyödyistä ollaan kahta mieltä, koska koira pystyy tuottamaan sitä jonkin verran myös itse. Useiden tutkimusten mukaan C-vitamiinilisästä on silti hyötyä koiralle, sillä se edistää muiden ravintoaineiden imeytymistä ja toimii ns. antioksidanttina. Aikoinaan luin englannin kielisen artikkelin/tutkimuksen, jossa oli verrattu pentuja, jotka olivat saaneet C-vitamiinilisän kasvun aikana verrokkiryhmään, joka sitä ei ollut saanut. C-vitamiinilisän kasvuaikana saaneilla pennuilla oli paremmat lonkkaniveltulokset kuin verrokkiryhmällä (en löytänyt enää ko. artikkelia).  C- ja B vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja (poistuvat elimistöstä nopeasti/eivät varastoidu elimistöön), joten oikein annosteltuna niistä ei ole haittaa pennuillekaan. Etenkin C-vitamiinilisää monet kasvattajat suosittelevat pennuille kasvuaikana. Itse annoin sitä aikoinani sprinkkupennulleni Inkalle kasvattajan suosituksen mukaisesti (lonkat A/A - olisivat voineet toki olla muutenkin?), viime aikoina se on omilta koiriltani unohtunut. Nyt kaikki koirani ovat pienellä C- ja B-vitamiinikuurilla. Lisää vitamiineista ja hivenaineista, jos jotakin kiinnostaa. Täältäkin löytyy koiran oma apteekki.

Muiden, rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) lisäämiseen ei pidä omin päin ryhtyä, jos pentu/koira syö hyvälaatuista kuivamuonaa, jossa vitamiini- hivenainetarve huomioitu (pelkkä kotiruuan syöttäminen tai barffaus vaatii tarkempaa perehtymistä) ilman erityistä tarvetta ja eläinlääkärin suositusta selkeissä, todetuissa puutos-/sairaustapauksissa, koska nämä vitamiinit varastoituvat pidemmäksi aikaa elimistöön (yliannostuksen vaara!). Tosin markkinoilla on monivitamiinivalmisteita, joissa määrät ovat niin pieniä, että yliannostuksen vaaraa ei valmistajien mukaan ole, vaikka koira söisi kuivamuonaa. Jos koira voi hyvin, on terve ja syö laadukasta ruokaa, olisin kuitenkin varovainen rasvaliukoisten (ADEK) vitamiinien kanssa.



Musken yksi kauniista tyttäristä,  Mette

Aivan mahtavaa saada kuulumisia Musken ja Hittin pentujen omistajilta! Kuvia on kiva seurata myös jälkeenpäinkin ja nähdä miten pennut ovat vaihe vaiheelta kehittyneet, koska osa pennuista asuu kauempana ja tapaaminen kovin usein ei ole mahdollista. Blogiin kuvat jäävät muistoksi, ja taitaa täältä (tai aik. blogista, linkki sivupalkissa) löytyä jonkin verran kuvia myös muista kooiker- ja staby- pentueista (3 kooikerpentuetta ja 2 stabypentuetta v. 2007 alkaen). Näillä näkymin näyttää siltä, että aika moni Musken ja Hittin pennun omistaja pääsee osallistumaan lokakuussa Lahden pentunäyttelyyn, jossa heitä tapaan :)

Kiitos Elinalle hienoista kuvista!!!!

Mette (Frisian Gem, Eulalias Willemette)
 12 weeks
Kuva: Elina Sivonen



Mette 12 weeks. Kuva: Elina Sivonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti