Puppies of Frisian Gem Chris Chevonne "Vonne" and Oorbellen Noah "Teddy" - 3 weeks. Photo: Aila Murto |
Tänään keskityin valokuvaamiseen vaihteeksi kameraa käyttäen. En ole taas pitkään aikaan käyttänyt kameraa puhelinta lukuun ottamatta, joten pitänee taas palauttaa muistiin aukot, ISO-herkkyydet ymv. perusjutut, jotka niksit näissä kuvissa ei vielä näy. Mutta kyllä näistä kuvista jo jotain näkee. Pennuille näyttäisi tulevan tuuheat turkit, vahvahko rakenne ja rodulle tyypillisiä mustia korvakarvojakin jokaiselle on tulossa yllin kyllin. Ylimmäisenä "ilmakuva" pennuista.
Kun pentujen synnytys lähestyi, meidän Muske stabij lähti kyläilemään toisen poikamme perheen luo, ja viihtyi siellä n. puolitoista viikkoa tyttärensä Teslan kaverina. Tämä oli tärkeää, jotta saatoin keskittyä ilman häiriöitä pentueen alkutaipaleeseen - kiitos kuuluu Marialle ja Henrille! Nyt tämä -ehkä yksi maailman ystävällisimmistä olennoista eli Muske- on saanut jo tutustua lähemmin pentuihinkin. Vonne ja Muske ovat aina tulleet myös hyvin toimeen keskenään (minähän olen lauman johtaja, joten marssijärjestys on selvä 😀) Siksipä minun ja Musken ajoittainen yhteishuoltajuus emän kanssa ei ole lainkaan huolestuttanut Vonnea, päinvastoin! Ja onhan Muskella kokemusta "lasten hoidosta" kahden pentueen verran (10 + 9 pentua), mitä jakaa. Luotan tähän parivaljakkoon.
Muske tervehtii pentuja (Kuva: Aila Murto) |
Vonne ja Muske pohtivat kasvatusasioita (Kuva: Aila Murto) |
Pentujen sosiaalistamisesta lyhyesti
Pentujen kehityksessä tapahtuu suuri muutos n. 3. viikosta alkaen. Sitä ennen (ensimmäiset 2 viikkoa) pentu on täysin riippuvainen emästä, joka tarjoaa sille ravintoa, huolenpitoa, lämpöä ja rakkautta. Pentu ei vielä pysty säätelemään edes omaa ruumiinlämpöään, mutta aistii kyllä emonsa läheisyyden ja huolenpidon aivan lähietäisyydeltä.
Kehitystä on tapahtunut tälläkin saralla (alla oleva kuva)..., sillä en huomannutkaan kuvaa ottaessani, että siinä paitsi haistellaan talouspaperirullaa, tarvittaisiin WC-paperia huolimatta siitä, että Vonne on huolehtinut tästäkin toimenpiteestä kiitettävästi. Viikonvaihteessa opetellaankin vähitellen sitten tekemään tarpeet asiaan kuuluvaan paikkaan syömisen ja nukkumisen jälkeen, jolloin emän huoltovastuu vähenee rakentaessani pennuille uudet, avarammat tilat. Jotenkin nämä pennut tuntuvat "varhaiskypsiltä"..., vai enkö vain muista enää? 😆
Tärkeitä kehitysvaiheita (Kuva: Aila Murto) |
Viikot 3-12 ovat pennun sosiaalistamisen kannalta tärkeät viikot (viikkoja 6-8 pidetään erittäin tärkeinä). MUTTA, sosiaalistaminen ei lopu tähän, vaan sitä tulee välittömästi jatkaa pennun muuttaessa uuteen kotiinsa, kunhan pentu on ensin saanut parin päivän ajan totuttautua uuteen kotiinsa ja perheeseensä. Minun kokemukseni mukaan pennun luonteesta ja pysyvämmästä käyttäytymisestä (perimä + ympäristötekijät, kuten sosiaalistaminen) voi jo jotain päätellä n. vuoden ikäisenä (ja koira on sittenkin vielä nuori!), jona aikana koira on ehtinyt kokea myös murrosiän myllerryksetkin (alkaen n. 6 kuukauden iästä, kestäen pari kuukautta - vahtelua on/yksilö). Tästä aiheesta kuin muustakin pennun hankkimiseen/omistamiseen liittyväää asiaa tuonnempana.
Kaikki tässä postauksessa otetut kuvat otettu tänään 5.12., kuten nämäkin
Kuvat: Aila Murto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti