All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

21.2.2015

Iloisia uutisia!

Kuten aikaisemmasta postauksesta voi todennäköisesti päätellä, meille on tosiaan odotettavissa stabyhoun-pentue huhtikuun puolessa välissä! Asiaan kuuluu, että käymme Musken kanssa ultrassa kuulemassa lisää tietoa 16.3.2015.

Aina ei mene kuitenkaan kuin Dromsössä. Musken juoksuja saimme tällä kertaa odotella luultua huomattavasti pidempään. Odotellessa Yodan omistaja oli varannut ulkomaan matkan, joka osui harmittavasti juuri oletettavissa olevaan astutusajankohtaan! Matka oli hänelle tärkeä eikä sitä voinut astutuksen vuoksi perua. He ehtivät käydä meillä vain kerran matkalla Turkuun, jossa Yoda tulisi olemaan hoidossa omistajan ulkomaanmatkan ajan. Tuolloin lauantaina ajankohta oli kuitenkin liian varhainen, vaikka pientä leikintynkää oikeaan suuntaan oli jo odotettavissa.

Koska pregesteroni arvo ennen ko. viikonloppua oli vielä alhainen (2.6), meillä oli suunnitelmissa käydä uudelleen proge-mittauksessa maanantaina. Olin jo varautunut kaikin tavoin lähteväni Musken kanssa töiden jälkeen Turkuun Yodaa tapamaan sen jälkeen, kun proge-arvot olisivat tiedossani maanantaina, mutta toisin kävi! Arvo oli noussut parissa päivässä 2.6:sta jopa 22.1:een! Tämä oli eläinlääkärinkin mukaan todella nopeaa etenemistä! Hän arveli maanantaina, että se olisi (keskivertotapauksissakin) voinut olla noin 15. Turkuun asti tässä tapauksessa ei enää kannattanut lähteä etenkään, kun uros oli hoidossa vieraassa paikassa ilman omistajan läsnäoloa. Sen sijaan toisen uroksen löytäminen nopeasti ja lähempää oli nyt enemmän kuin tarpeen. Vaikka proge-arvo oli niinkin suuri kuin 22.1, eläinlääkärin mukaan ovulaatio oli kuitenkin tapahtunut edellisenä päivänä, sunnuntaina. Tämän perusteella pentuja voi siis kaikesta huolimatta kaikella todennäköisyydellä odottaa :) Kaikki tapahtui tällä kertaa Musken kohdalla vain tavattoman nopeasti verrattuna aikaisempiin juoksuihin. Maanantain jälkeen (eli kahden viikon jälkeen) myös vuoto alkoi Muskella hiipua, kun juoksut (tai vuoto) ovat aiemmin kestäneet pitkään, jopa 3-4(5) viikkoa!!! Eli koskaan ei voi tässä projektissa luottaa kuin faktoihin, ja yksilöllisiä eroja esiintyy kuin myös yksilön sisäisiä eroja!Onneksi kaikkien stabyharrastajien "emo", hyvä ystävä ja aina valmis auttamaan, Kati Kettunen (Kennel Coastal Stars) tuli apuun soittaessani hänelle "masentuneena" ja kertoessani kuinka oli käynyt. Hän kertoi, että meitä aivan lähellä, Hyvinkäällä asuva kasvattinsa, Kaisa Perttalan koira "Hitti" on juuri hiljattain terveystutkittu ja todettu kaikilta osin terveeksi, joten voisin kysyä Kaisalta suostumusta käyttää tätä urosta Muskelle. Sukutaulujen tarkastelu osoitti, että koirat sopivat erittäin hyvin toisilleen sukusiitos-%:kin ollessa 0,00, mikä on myös tärkeää näinkin pieneen populaatioon ja harvinaisempaan rotuun nähden.  Hitti (Coastal Stars Boogy-Woogy Jurre Jr) on nuori uros, joka osoittautui erittäin hyväluonteiseksi, ystävälliseksi ja avoimeksi pojaksi, Hitti on saanut myös komean ja tasapainoisen ulkomuodon, unohtamatta kaunista päätä (joka sattuu myös Muskella olevan "meriitti"). Niinpä Musken toisen pentueen isäksi valikoitui Hitti!Hitti on osoittautunut myös erittäin hyväksi harrastuskoiraksi, jonka kanssa harrastetaan mm. doboa ja tokoa näyttelyiden ohella. Ehkäpä juuri dobo on osasyynä (perimän lisäksi!) Hittin erinomaiselle lihaskunnolle:

Video dobo-harrastuksesta:
Ehkä kaikella oli "jokin tarkoitus"??? Henkilökohtaisesti yhdistelmä Hitti ja Muske on sitä, mitä olen toivonut, niin rodun terveyden, monimuotoisuuden kuin ilmiasunkin kannalta! Ja vielä eräs Kaisan kanssa saamamme sivullisen kommentti, "onpa komea uros ja kaunis narttu". Kiitos myös Kaisalle mukavasta ja hyvästä yhteistyöstä tässä ad hock-tilanteessa, joka poikkesi varmaankin meidän kaikkien osalta siitä, mitä olimme etukäteen suunnitelleet tai ajatelleet.

Hittistä tuli juniorivoittaja Messukeskuksen Voittaja-näyttelyssä joulukuuussa 2014!

Hitti (Coastal Stars Boogy-Woogy Jurre JR)
Junior Winner 2014


Hitti tulee kahden Hollannin tuontikoiran pentueesta, äitinä Kati Kettusen omistama Ragna (Ragna Rosebud Fan Fryske Komof) ja isänä Senda (Jurre v.´t.  Hondsraf), omistaja Anna Suominen-Hautala, Kennel Twisted Nonstop´s .

Odotettavissa olevan pentueen sukutaulu täältä.

Koska Muskella on jo 10 pentua edellisestä pentueesta vuodelta 2012, tämä pentue on suunniteltu Musken toiseksi ja viimeiseksi pentueeksi.  Tästä syystä olin ihan oikeasti todella harmissani niin Musken kuin joidenkin Musken pentuja jo odottavien mukavien ihmisten puolesta siinä vaiheessa, kun kuulin maanantain proge-arvosta ja siitä, että tilanne oli "luisumassa käsistä" mm. Yodan omistajan ulkomaanmatkan ja korkeiden proge-arvojen vuoksi.  Muske täyttää kesällä jo 6 vuotta - aika menee nopeasti etenkin, jos seuraavat juoksut tulevat taas 10 kk:n kuluttua! "Tässäkö tämä nyt sitten oli?" -  oli ensimmäinen ajatukseni, joka tuli mieleen. Onneksi kaikki kääntyi kuitenkin parammaksi kuin hyväksi Katin ja Kaisan ansiosta!

Jos narttupentuja syntyy useimpia, toivon löytäväni yhdelle lupaavalle narttupennulle harrastavan, yhteistyökykyisen sijoituskodin erikoisesti tästä yhdistelmästä. Mitä tarkoittaa koiran sijoittaminen? Lisää koiran sijoittamisesta perheeseen täältä.

Kotisivuillani on vielä tältä osin väärää tietoa liittyen urokseen ja suunnitelmien etenemiseen. Olen lähettänyt päivityksen kotisivujeni tekijälle/ylläpitäjälle kuluneella viikolla, mutta hän on tällä hetkellä valitettavasti hyvin kiireinen. Ehkä aikaisintaan ensi viikolla saan kotisivuni päivitettyä ajan tasalle. Siksi katsoin parhaaksi kertoa uutisia vähän laajemmin myös täällä, sillä on ikävää pitää muuttunutta tietoa esillä.

Hitti kuvattuna viime vuoden puolella:Lisää kuvia komeasta Hitti-pojasta tulossa lähiaikoina!

Kooikerkuulumisia

Myös aivan lähiaikoina, 3.3. Antje täyttää jo 8 vuotta! Antje on ensimmmäinen kooikerkasvattini - ja osin siksi ainutlaatuinen-, joka myös on jättänyt kaksi kaunista pentuetta. Toivottavasti kevätaurinko paistaa 3.3., jotta saamme rakkaasta Antjesta kauniita kuvia!

Vonne on viettänyt talviaikaa vähän rauhallisemmin, mutta kuten aiemmin jo kerroinkin, osallistumme pennuille ja kokemattomille koirille (ja omistajille) tarkoitettuun agilitykoulutukseen, joka alkaa myös maaliskuun alussa. Maaliskuussa lähdemme Vonnen kanssa myös kahteen näyttelyyn. Lähdemme 21.3. Jämijärvelle yhdessä Inkan ja cockeri Ansan kanssa (mahdollisesti Inkan ystävä cockerineen lähtee myös mukaan) ja KV-näyttelyyn Turkuun 29.3. Tämän jälkeen tuleekin sitten näyttelytaukoa Musken pentueen synnyttyä huhtikuun puolessa välissä, joten tuolloin on sopiva aika iän ja olosuhteiden vuoksi käydä Vonnen kanssa virallisissa terveystarkastuksissa. Kuvassa Inka ja Vonne:Viime torstaina kävimme Vonnen kanssa Inkaa tapaamassa koiratrimmaamo Grroomissa Helsingissä; kukaan ei Vonnen mielestä leikkaa hänen kynsiään ja siisti tassuja niin hyvin kuin Inka!!! Inka on Vonnen itseoikeutettu kaveri jo pikkupennusta lähtien, ja tosiaan - tähän kaikkeen kuluu aikaa Inkalta vain n. 5 minuuttia eikä inahdustakaan kuulu Inkan osaavissa käsissä :) Tassukarvat olivatkin talven aikana villiintyneet pahasti, enkä itse osaa niitä siistiä yhtä hyvin kuin ammattilainen sen tekee! Musken ja Antjen tassujen siistiminen minulta kyllä onnistuu, mutta Vonne ei ole unohtanut sitä yhtä ainoaa kertaa, jolloin leikkasin vahingossa hieman liian paljon kynttä ja kynnestä alkoi vuotaa verta... :( Viisas koira tietää kehen luottaa, ja pienelle kooikerilla on norsun muisti :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti