All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

26.5.2018

AMAREN PENNUT SYNTYNEET 24.5.2018!

4 pentua syntynyt. Amaren pentukuva: copyright JP & T Koskela

Tässä pikkuisia on jo 5: copyright: JP & T Koskela

Amaren pennut syntyivät "oikeaoppisesti" 24.5.2018 vuorokauden sisällä siitä, kun emän lämpötila laski alimmilleen 37 asteeseen ja pysyi tässä lukemassa jonkin aikaa, kunnes lämpö lähti uudelleen selkeästi nousemaan normaalilukemiin synnytyksen käynnistyessä. Isommilla roduilla, kuten stabij, lämpötila ei juurikaan tuon alemmaksi laske. Synnytys sujui ensikertalaiselta Amarelta hienosti eikä tässä avustajaa tarvittu. Amare on hoitanut ja imettänyt pentujaan erittäin mallikelpoisesti - ja maitoa on tullut alusta asti hyvin! Pentujen on helppo tavoittaa isot, pulleat nisät, koska omistajat parturoivat ennen synnytystä Amaren paksun turkin mahan alta, jotta pennut tavoittaisivat nisät helpommin.

Alla olevassa kuvassa kaikki pennut ovat syntyneet, 5 urosta ja 3 narttua. Kauniita, pontevia pentuja, jotka tulevat saamaan vielä lisää väriä viikkojen kuluessa. Jo nyt on havaittavissa valkoisen karvan alta työntyviä mustia karvoja - aivan kuten Muskenkin kohdalla aikoinaan kävi! Muskella oli syntyessään ainoastaan yksi pieni musta pallo selässä (kun pentukin oli pieni), mutta aikuisena siitä tuli melkoisen tumma kauttaaltaan. Pentueen emä Amare on väritykseltään kuin äitinsä Musken kopio, pentueen isä Faxen on enemmänkin mustavalkoinen. Aika näyttää, ja jo parissa viikossa nämä suloiset pennut ovat jo muuttuneet paljon. Pentujen kasvun ja kehityksen seuraaminen on yksi maailman ihanimmista asioista!

Olen erittäin kiitollinen ja iloinen siitä, että omistajat halusivat itse teettää minun  rakkaan Musken jälkeläiselle Amarelle tämän pentueen! Omistajat, Juha-Pekka ja Terttu osallistuvat molemmat yhdessä pentueen hoitamiseen. Pentueella on mitä parhaimmat lähtökohdat elämälle, sillä huolellisina ja tarkkoina, pitkäaikaisina koiranomistajina ja -harrastajina (perheessä on myös ihastuttava tolleri Fiia) heillä on kokemusta monessa mielessä - kuten on tullut huomatuksi myös Amaren tiineyden ja synnytyksen kohdalla! Juha-Pekka pitää toisena hoitajana lisäksi tarkkoja tilastoja koko prosessista!

Kaikki pennut syntyneet, 5 urosta ja 3 narttua. Kuva: copyrright JP & T Koskela

Amaren ja Faxenin pentueen kehitystä tulemme seuraamaan tiiviisti paitsi täällä blogissa, myös Facebook-sivuilla kennel Frisian Gem, ja luonnollisesti myös omistajien ja pentueen kasvattajien omilla Fb-sivuilla.

Pentuaapinen

Pentuhuumassa huomasin mainoksen siitä, että entinen "Pennun polku puolivuotiaaksi" on myyty loppuun. Uusi painos on nimeltään "Pentuaapinen". Itse olen joskus hankkinut tuon ensimmäisen painoksen ja tykännyt kovasti, joten ajattelin kertoa kirjasta myös täällä.

Salme Mujusen kirjoittama aivan loistava teos Pentuaapinen kaikille pentua suunnitteleville, niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin, on erittäin suositeltava hankinta! Kirjan voi tilata oheisen linkin kautta. Sivuilta löytyy myös tietoa kirjan säsällöstä.  Kun pentu saapuu kotiin, omistajan huomio kiinnittyy helposti suloiseen pentuun ja päivittäisiin rutiineihin, jolloin moni tärkeä asia kuten pennun sosiaalistaminen, peruskasvatus- ja koulutus ja moni, moni muu asia jää ymmärrettävistä syistä unohduksiin tai ainakin vähemmälle huomiolle.

Ehtiihän sitä myöhemminkin opettaa? On kuitenkin niin, että pentu kehittyy nopeasti aikuiseksi verrattuna ihmiseen - noin 2-3 vuotiasta koiraa voidaan kutsua aikuiseksi (rodusta tietenkin hieman riippuen). Pennulla kuten ihmislapsellakin on tietyt tärkeät kehityskaudet, joita ei saa enää myöhemmin takaisin. Emä syöttää ja huolehtii pennuista tiiviisti pentulaatikossa pentujen ensimmäiset viikot. Pentuaikana (syntymä - n. 8 viikkoa) pentueen kasvattaja huolehtii siitä, että pentuja hoidetaan asianmukaisesti rakkaudella, ts. pentu tottuu käsittelyyn, hoitotoimenpiteisiin, uusiin ihmisiin, perheen muihin jäseniin (kotieläimet mukaan lukien), vieraisiin ihmisiin, uusiin tilanteisiin ymv.  Noin +3 viikon ikäisestä pennusta luovutusikään asti (n. 8 viikkoa) kasvattaja huolehtii pennun Aapisen "aakkosista" eli sosiaalistamisesta, ts. kasvattaja antaa pennuille mahdollisimman hyvät eväät elämälle. Sen jälkeen pentu astuu tuntemattomaan, uuteen avaraan maailmaan, ja sen omistaja on sille kaikki kaikessa, joten omistajan tulee tietää perusasiat, millä tavoin pennusta tulee hyvä koirakansalainen ja onnellinen koira, josta tulee olemaan paljon iloa omistajalle/omistajille. Kasvattaja-nimike on sikäli harhaanjohtaja, että pentua ei ole vielä "kasvatettu valmiiksi" sen lähtiessä uuteen kotiin.

Koiran elinkaari

Kennelliiton sivustolla Hankikoira.fi on erittäin paljon tietoa koiranpennun hankkimisesta lähtien kuin myös tärkeää tietoa pennun kehittymisestä ja kehityskausista pennusta aikuiseksi. Suuri kiitos Kennelliitolle tästä monipuolisesta tiedosta ja sivustosta! Sivustolla on paljon muutakin asiaa, joten tämä tietolähde kannattaa ehdottomasti pitää pennun omistajien ja miksei kasvattajienkin mielessä! 

Jälleen suosittelen lukemaan erittäin lämpimästi etenkin hankittaessa ensimmäistä koiranpentua!!! Tästä linkki suoraan sivustolle, jossa käsitellään nimenomaan koiran elinkaarta, erityisesti eri kehityskausien näkökulmasta. Tärkeää tietoa! ⇦
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti