All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

7.10.2019

ONNISTUNUT ASTUTUS
Vonnen astutusuutisten lisäksi innostuin pitämään täällä päiväkirjaa astuttamisesta vähän laajemminkin, koska tähän voi aina tarvittaessa palata, ja aihe saattaa kiinnostaa jotain muutakin.

VONNE 💕 TEDDY 13.9.19

Fb-kaverit jo tietänevätkin, että Vonne (Frisian Gem Chris Chevonne) astutettiin 13.9. komean Teddyn kanssa (Oorbellen Noah) kanssa. Meille tuli jälleen Vonnen kanssa melko kiireinen lähtö uroksen luokse Vonnen kiiman nopean etenemisen vuoksi, mutta onneksi Vonnea voi lukea kuin avointa kirjaa selkeiden "ilmaisujen"  perusteella.  Vauhtia tältä pikkurouvalta ei näytä puuttuvan tässäkään tapauksessa - kuin ei myöskään Teddyltä!


Vonnen juoksut alkoivat perjantaina 6.9., ja progesteroni-arvo oli jo juoksujen 7. päivänä eli seuraavan viikon torstaina 12.9. klo 9 aamulla 3.5 ng/lm. Tuloksen sai n. 10 minuutissa. Eläinlääkäri suositteli astutusta joko samana iltana tai seuraavana päivänä eli perjantaina, koska aiempienkin kokemusten mukaan meillä  oli tiedossa Vonnen nopea sykli. Koska olimme astutuspaikalla Porvoossa perjantai-iltana vasta n. klo 19, progesteroni arvo saattoi olla tuolloin todennäköisesti jo 5 ng/lm tai enemmänkin - ainakin Vonnen käyttäytymisen ja pariskunnan molemminpuolisen kiinnostuneisuuden ja aktiivisuuden perusteella!  (Tuloksen ollessa 2–3 ng/ml, on ovulaatioon aikaa keskimäärin 2 vuorokautta ja tuloksella 3–4 ng/ml keskimäärin 1 vrk. 

Astutuksen jälkeisenä päivänä lauantaina 14.9., Vonne käänteli vielä kotona Muskelle jonkin verran harvakseltaan häntäänsä, mutta sunnuntaina 15.9. tämä Musken mielestä jo hieman rasittavakin, useamman päivän kestänyt innostus alkoi selvästi hiipua. Joten ilmeisen oikeaan aikaan tämä pariskunta tapasi toisensa. Eli proge otettiin 7. juoksupäivän aamuna ja astutus oli 8. juoksupäivän iltana.

Ajettuamme Porvooseen ja pysäköityämme astutuspaikan läheiselle parkkipaikalle, alkoi Vonne jo heti autosta hypättyään suorastaan kirkua ja vikistä kärsimättömästi kulkien määrätietoisin askelin oikeaan suuntaan, vaikka emme olleet päässeet vielä varsinaiselle astutuspaikallekaan - ilmeisesti Vonnen nenään tarttui jo kauempaakin kutsuvia viestejä Teddyltä!? Eihän sitä voi tietää muutenkaan tarkalleen mitä koira haistaa tai vaistoaa tällaisissa tilanteissa  - kuten esim.: "Nyt minua viedään astutettavaksi!" 😛.


Päästyämme astutuspaikan aidatulle pihalle, astuminen tapahtui nopeasti pienen leikkipyrähdyksen jälkeen kaikkien odotusten ja oppikirjojen mukaisesti. Tällainen astutustilanne on aina myös suuri ilo omistajille ja kasvattajille!

Voi kuinka kauniisti ja hellästi Teddy katselee Vonnea vielä jälkeenpäinkin 💕!Vonne ja Teddy (kuva Aila Murto)

FI & SE MVA OORBELLEN NOAH "TEDDY"

Teddy on hyväluonteinen, ystävällinen ja aktiivinen harrastuskoira, jolla on selkeä uroksen leima ja kaunis pää. Teddy kilpailee AGI MEDI2-luokassa. Kauniin turkin alla koiralla on korkeutta 40 cm. Teddyllä on kaksi aiempaa pentuetta (yhteensä 12 pentua). Hampaat ovat OK, ja Teddy on myös tutkitusti sekä von Willebrandt/vwd-vapaa että ENM-vapaa. Kaikki muut Teddyn viralliset terveys, näyttely- ja harrastustulokset löytyvät täältä: KoiraNet JalotustietojärjestelmäOorbellen Noah "Teddy"  (kuva Anne Hirvonen)


Oorbellen Noah "Teddy" (kuva Anne Hirvonen)


FI MVA, SE MVA, EE MVA, LV MVA & HeJW-14 

FRISIAN GEN CHRIS CHEVONNE "Vonne"

Vonne aloitti näyttelyuransa jo 4 kuukauden ikäisenä, jolloin me osallistuimme Hollannin Club Show´n lentäen.  Iloinen, avoin ja sosiaalinen Vonne rakastaa matkustamista kaikilla kulkuvälineillä, uusia kokemuksia- ja paikkoja, ihmisiä, eläimiä, nenätyöskentelyä ja uimista..., ja rakastaisi ehkä myös agilityä käymämme agility-kurssin perusteella, mikäli omistaja olisi pitkäjänteisempi ja osaavampi 😁. Hampaat OK, kuten myös DNA-testatusti VWd- ja ENM vapaa. Korkeus hitusen yli 37 cm. Viralliset terveys- ja näyttelytulokset: KoiraNet Jalostustietojärjestelmä.

Yhdistelmän Vonne/Teddy sukutaulu: KoiraNetFrisian Gem Chris Chevonne "Vonne" (kuva Aila Murto)

Frisian Gem Chris Chevonne "Vonne" (kuva Aila Murto)


JOSKUS ASTUTUS VOI OLLA MELKEIN RAKETTITIEDETTÄ


Mitään yleispätevää "noin astutusaikaa" tai suositusta ei todellakaan kannata edes samankaan nartun kanssa noudattaa juoksujen aikana - eikä ainakaan verrata omaa koiraansa muiden narttujen käyttäytymiseen tässä suhteessa, sillä progesteronitaso nousee koirilla hyvin yksilöllisesti.  Edellä olevan linkin/Movet laboratoriopalvelut mukaan Vonne olisi ovuloinut suunnilleen astutuspäivänä, jolloin progu olisi ollut oletettavasti noin 4-5, sillä tuloksen ollessa 2-3 ng/ml, on ovulaatioon aikaa keskimäärin 2 vuorokautta ja tuloksella 3-4 ng/ml keskimäärin 1 vrk. Aiemmin astutettaessani koiraa eräs eläinlääkäri sanoi minulle koiran progen ollessa 2.5 keskiviikkona, että voimme hyvin odotella ja tulla seuraavan viikon maanantaina uudelleen testiin, sillä proge nousee 1.5-2 yksikköä vuorokaudessa eikä kiirettä ole (en onneksi noudattanut neuvoa 😆). Eli rakettitieteestä todellakin taitaa olla kysymys!

Esimerkiksi stabijllani Muskella astutusajankohta on ollut hyvin erilainen Vonneen verrattuna. Juoksut kestävät Muskella pitkään  (yhteensä melkein kuukauden!), eikä noin kolmeen viikkoon tapahdu vielä mitään näkyvää muutosta. Säännöllisesti otettu, useampikin progesteroniarvo junnaa alhaisena pitkään paikoillaan. Eläinlääkärin mukaan Muske on narttu, jonka progesteroni nousee tosiaankin hitaasti pitemmän ajan kuluessa, nousten sitten salakavalasti jopa lähes yhdessä vuorokaudessa huippulukemiin (Muskella kerran melkein 20!), jolloin ns. normaaliastuttaminen on jo useimmiten myöhäistä. Tällöin enää keinosiemennys voi tulla kysymykseen, jos tilannetta ei pysty tai voi ennakoida. Tällaiset koirat antavatkin monesti astua tai osoittavat kiinnostusta urokseen vain yhtenä ainoana vuorokautena, kuten Muskenkin kohdalla olen kahdesti todennut.

Vonnessa parasta on ollut se, että koira näyttää tahtotilansa hyvin selvästi kääntäen häntäänsä jatkuvasti sivulle jopa nartulleni Muskelle ajankohdan ollessa oikea. Tällaista käyttäytymistä tietenkin progesteronimääritys vielä tukee. Väliajat (tai kun Muske ei enää siedä moista touhua) Vonne seisoo ulko-oven edessä vinkuen, että "nyt tarttis jo tehdä jotain" - tai yrittää livahtaa lenkillä esim. naapurin pihalle (kuten tälläkin kertaa muutaman kerran), jossa asuu uros  😅

Eräs kokenut kasvattaja sanoi minulle aikoinaan, että hän laskee juoksujen silmin nähtävään alkamisajankohtaan varmuudeksi aina  +2 vuorokautta lisää, koska monesti narttu pitää itsensä niin hyvin puhtaana, että juoksujen alkamista ei heti huomaa. Tämäkin voi olla hyvä ottaa huomioon -ainakin hyvin siistien narttujen kohdalla-  ja varmistaa tilanne progesteronitestillä ensimmäisen kerran suhteellisen aikaisin (7. juoksupäivänä tai heti, kun on nartun juoksut havainnut). 

Aina, kun olen ollut astuttumassa narttujani, olen kerrannut muutamat astutukseen liittyvät faktat luotettavista lähteistä uudelleen, esim. eläinklinikoiden sivustot, tutkimukset ymv. asiantuntijasivustot- tai artikkelit, sillä myös tieto muuttuu nopeasti tai käytänteet/suositukset muuttuvat. Yhtenä tällaisena esimerkkinä Sympaatti eläinklinikan sivusto, jossa kerrotaan koiran astutuksesta seikkaperäisesti, melkolailla selkokielellä.

Ultraäänitutkimus

Aiemmasta käytänteestä (ultra 21. tiineyspäivänä) poiketen monet eläinlääkärit suosittelevat koiran ultraäänitutkimusta tehtäväksi nykyisin n. kuukauden kuluttua astutuksesta (28. - 30. päivänä). He perustelevat tätä sillä, että välttämättä pentuja ei pysty 21. tiineyspäivänä vielä havaitsemaan kyllin luotettavasti mm. siksi, että munasoluja ovuloituu useimpia, jolloin ne voivat olla eri ikäisiä kypsyässään vielä 2-3 vuorokautta ovulaation jälkeen ja säilyessään hedelmöitymiskykyisinä saman ajan. Siittöt elävät hedelmöittämiskykyisinä nartussa 4-7 päivää, joten hyvin on Luonto kaiken suunnitellut! Ultraäänitutkimusta kuitenkin suositellaan n. 30. päivänä jotta koiraa ei tulisi turhaan lihotettua ylimääräisillä aterioilla, mikäli kysymyksessä onkin esim. valeraskaus.

Hellyydenkipeyttä, ruokahalun kasvua, nisien kasvamista, kropan hienoista muuttumista/täyttymistä/pinkeyttä jne. - vai näkeekö ihminen sitä mitä haluaakin nähdä? Onhan kauneuskin katsojan silmissä..., mutta kohta me sen tiedämme, sillä Vonnelle on varattu tiineysultra perjantaiksi, 11.9., jolloin on Vonnen 29. tiineyspäivä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti