All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

23.6.2013

Our C-litter born 21.6.2013!

Olin etukäteen varautunut siihen, että tässä synnytyksessä saattaa tulla eteen ongelmia. Päätin kuitenkin surra vasta sitten, jos tai kun se on aiheellista, enkä spekuloinut asiaa etukäteen kenenkään kanssa.

Ollessamme hieman yli viikkoa ennen synnytystä eläinlääkärillä Antjen kanssa hakemassa toista herpes-rokotetta, eläinlääkäri kiinnitti huomiota siihen, että Antjella oli jo näin paljon ennen synnytystä valtavat nisät täynnä maitoa. Mikäli narttu odottaa kovin isoa pentuetta, voi maitoa toki alkaa kertyä nisiin jo muutamia päiviä aiemmin, mutta Antjelle ei odotettu jättisuurta pentuetta, ja synnytykseenkin oli vielä reilusti aikaa. Kysyin eläinlääkäriltä mihin se viittaa ja eikö se ole vain "hyvä asia, että maitoa tulee"? Hän sanoi sen viittaavan epäilyttävästi istukan irtautumiseen (joko kokonaan tai osittain). Eläinlääkäri halusi vielä varmistaa pentujen hyvinvoinnin ultralla.

Ultrassa näkyi neljä pentua. Kolmella pennulla oli napakat, voimakkaat sydänäänet, mutta yhdellä pennulla sydänäänet olivat hyvin heikot ja "lepattavat", eli epänormaalit. Eläinlääkärin mukaan se oli huolestuttavaa, ja hän pyysi minua jo varautumaan asiaan ennakolta. Lääkärin mukaan istukka oli todennäköisesti osittain irronnut tämän yhden pennun kohdalla tiineyden jossain vaiheessa, mahdollisesti jo tiineyden puolivälissä. Tämä merkitsee luonnollisesti sitä, ettei pentu ole saanut riittävästi ravintoa eikä ole voinut kehittyä kuten kuten muut pennut. Useimmiten pennut syntyvät kuolleina istukan irrottua kokonaan ennenaikaisesti. Tämä hyvin kaunis tyttöpentu kuitenkin syntyi pennuista ensimmäisenä avustettuna, hyvin, hyvin pitkän odottelun ja heikkojen supistusten jälkeen ilman kalvoja (ei siis "pussissa") ja todella pienenä, heikkona ja kehittymättämänä. Suureksi surukseni jouduimme jättämään hyvästit pienokaiselle samana päivänä monista elvytysyrityksistä huolimatta. Epäilyjen todentuessa yhden pennun menettäminen tuntui hyvin surulliselta, vaikka kokenut ja osaava eläinlääkäri halusikin minua tähän valmistella. Hän ei suositellut keisarinleikkausta ns. varmuusmenetelmänä (se ei olisi tätä pentua auttanut eikä asialla voitu tehdä ennakoivasti mitään), vaan hän sanoi mahdollisesti kuolleen tai heikon pennun syntyvän normaalisti muiden ohessa. Kukaan kasvattaja ei tällaista kohdalleen toivo, mutta valitettavasti tällaista(kin) sattuu eikä lopullista syytä aina voida tietää tai mitenkään ennakoida.

Tässä kuvassa vain odotellaan ja odotellaan, klo on 3 torstain ja perjantain välisenä yönä. Lämmöt pysyttelivät sitkeästi alhaalla, eikä lämmön noususta ja synnytyksen käynnistymisestä ollut merkkejä. Valvoin Antjea tarkkaillen koko yön, yhteensä tuli valvottua 25 tuntia putkeen. Soitin ko. yönä 24 tuntia päivystävään eläinsairaalaan kertoen kaikki faktat, mutta koska laskettu aika oli perjantaina eikä esim. epäilyttävän väristä sikiövettä ollut tullut ja emä voi hyvin, meitä kehotettiin vielä rauhassa odottamaan.

We are waiting and waiting...., at 00.03 between 20. - 21.6.
Pennut syntyivät 21.6. perjantaina aamupäivän/päivän aikana. Silloin oli tiineyden 63. päivä. Nämä kolme pentua, 2 urosta ja 1 narttu, painoivat syntyessään jokainen keskimäärin 220 g, eli olivat hyvän kokoisia pentuja. Pennut ovat erittäin reippaita; hakeutuvat itse nisille ja syövät koko ajan - elleivät nuku. Ja Antjeltahan maitoa tulee! Kolmen nisän ollessa käytössä, muista nisistä maitoa tippuu itsekseen, joten olen siirrellyt pentuja nisiltä toisille, jotta nisät tyhjentyisivät tasaisesti :) Antje hoitaa pentujaan hellästi ja erittäin hyvin eikä ole vielä vapaaehtoisesti suostunut pentulaatikosta lähtemään. Pennut ovat tätä kirjoitettaessa vuorokauden ikäisiä, mutta yksikään ole menettänyt painoaan syntymän jälkeen (kuten usein ensimmäisenä vuorokautena tapahtuu), päinvastoin. Aamulla punnitsin pennut ja jokainen pentu on saanut vuorokaudessa painoa reippaasti lisää (30-35 g tai vähän yli > tyttöpentu on todellinen ahmatti!).

Kuva otettu pentujen syntymäpäivänä 21.6. illalla. Pennut odottelevat lämpötyynyllä mamman käydessä suihkussa ja pikaisesti pihalla.

Frisian Gem C-litter: 2 boys and 1 girl. The girl is
in the middle of the picture.

Olen pahoillani myös siitä, että valitettavasti kaikille meiltä pentua odottaville ei tällä kertaa pentua näistä kolmesta pennusta tule riittämään. Itse odotin muutoinkin hieman isompaa pentuetta, mutta näissä(kään) asioissa mikään ei ole varmaa, vaan se on "Korkiemmas käres", kuten V. Linnaa usein lainataan (hieman eri tavoin kulloinkin tosin siteerattuna). Otan meiltä pentua kysyjiin yhteyttä, kun tästä hieman "tokenen", mutta voitte olla minuunkin päin haluttaessa yhteydessä. Tyttöpentu jää kuitenkin meille kotiin.

Shortly in English

I expect some parturition problems this time..., because a week before gestation our vet wanted to get another ultra sound/echo to Antje. The reason was: Antje already had very big mammas with lot of milk!? I asked “what does that mean”?. The vet said that probably it means “liftoff of the placenta”. There were found 4 puppies in the ultra sound (echo); 3 puppies had very strong/good sounds of heart but one pup had not. The vet said to me "it´s much possible you get one dead pup". Still 4 pup born, 2 females and 2 males, but unfortunately another very beautiful and very small female pup was too weak and undeveloped to live. So we lost this very beautiful girl in the same day. Very sad even it was expected. So, we have 3 lovely and energy pups at home, 2 males and 1 female and I´m very happy about that!

1 kommentti:

  1. Voi Antjea! ei se taida kovin harvinaista olla että yksi tai kaksi pentua syntyy kuolleena tai kuolee parin ekan viikon aikana, rodusta riippumatta. Olisikohan takana jokin luonnollinen mekanismi, jos jokin hedelmöittynyt solu osoittautuukin elinkelvottomaksi tms. On se silti surullista..

    Tuleekohan pulleita pentuja, kun jakavat kolmestaan kaiken maidon.:)

    VastaaPoista