All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

30.6.2013

Pennut 1 viikon ikäisinä

Aika menee nopeasti etenkin, kun se on kirjaimellisesti pysähtynyt pentulaatikon äärelle :) Rentouttava kokemus suorittamispainotteisessa yhteiskunnassa! Yöt ovat kuitenkin menneet mukavasti, sillä jo muutaman päivän sisällä opin luottamaan siihen, että Antje hoitaa pennut tunnollisesti myös öisin. Perjantaina pennut täyttivät yhden viikon, jolloin kaikki pennut painoivat keskimäärin 500 g, tyttö  hieman enemmän. Suuria painoeroja pentujen välillä ei kuitenkaan ole.

Puppies at milk bar


Pennut voivat hyvin, ja joka aamu näyttää siltä, että ne ovat kasvaneet!? Enpä ihmettele, vaikka näin olisikin. Antje hoitaa pentujaan suorastaan hellyyttävän hyvin, ja maitoa Antjella riittää! Tätä ei voi mielestäni liikaa toistaa (olen hehkuttanut tätä ennenkin!) ja korostaa, sillä pentujen kehitykselle ja kasvattajan mielenrauhalle se on iso asia :)  Meillä siis tuhisee tyytyväisenä kotona kolme pientä palleroa. Muske seurailee kiinnostuneena pentuhuoneen portin takana touhua heilutellen iloisesti häntäänsä, mutta se ei tunnu Antjea haittaavan. Lapsiportti tietenkin estää Musken pääsyn pentuhuoneeseen, ja sen ansiosta ei ole aina tarvinnut pitää ovea kiinni helteisillä ilmoilla. Pääosin pidän vielä pentuhuoneen ovea kuitenkin raollaan niin, että iloisesti tuikkivat mustat, tarkkaavaiset silmät ja iloinen hännänheilutus sekä Musken pentumainen (4 v.!) leikkiin kutsu ei liikaa häiritsisi Antjen hoivaamisviettiä ja emonvaistoja. Muutaman kerran Muske on jo saanut haistella pentuja portin takaa. Pian koittaa aika, jolloin Muske pääsee leikkimään pentujen kanssa!

Olen ollut kovasti pahoillani niiden ihanien ja motivoituneiden pentua toivoneiden ihmisten puolesta, joille ei tällä kertaa meiltä pentua yksinkertaisesti kolmesta pennusta riittänyt :( Tällä hetkellä pennut ovat varattuja, mutta olen valmis haluttaessa auttamaan minulta pentua odottaneita pennun hankinnassa, jos mahdollista, ja ohjaan heitä mielelläni eteenpäin kasvattajille, joille pentueita on suunnitteilla. Pennun tuonti ulkomailtakaan ei ole hankalaa, ja etenkin ulkomaiset urokset olisivat tervetulleita Suomeen. Mikäli joku haluaa tuoda ulkomailta urospennun, voin auttaa tarvittaessa tässäkin tapauksessa. Narttupentu jää meille kotiin Antjen ja Musken kaveriksi. Toinen urospentu muuttaa Lappeenrantaan kasvattajalle, joka muutama kuukausi sitten menetti noin 2-vuotiaan narttukooikerin traagisen tapaturman seurauksena, joka kooiker hänellä oli Antjen edellisestä pentueesta, ja toinen uros on näillä näkymin muuttamassa Seinäjoelle. Tulevat uudet pennun omistajat tulevat pentuja katsomaan niiden ollessa n. 4 viikon ikäisiä, jolloin ne jo liikkuvat vilkkaasti ja näyttävät jo enemmän kooikereilta, vaikka kehittyvätkin vielä paljon ennen luovutusikää ja edelleen ennen aikuisikää.

Male puppies

In front of picture males, above the female


Pennun ostajille on tietenkin tärkeää nähdä ennen lopullista päätöstä paitsi pennut, myös kasvattaja ja muutkin olosuhteet, missä pentue on kasvanut. Vielä ei tietenkään pennuissa ole nähtävissä kovin suuria eroavaisuuksia -etenkään pentujen temperamentissa/luonteessa tai rakenteissakaan, mutta vähitellen ne alkavat muistuttaa yhä enemmän omaa itseään kukin.  Kaksi pennuista, tyttö ja toinen poika, saavat todennäköisesti syvän punaisen turkin värin, toiselle pojalle tulee (ehkä) vaaleampi punaruskean sävy, aika näyttää. Toisella pojalla on päässä melko paljon valkeaa, kun taas toinen poika tulee muistuttamaan naamastaan isoäitiään Finjaa, uroksen leimalla luonnollisesti varusteltuna. Toisella pojalla on ruskeiden läiskien seassa kaksi sydämenmuotoista kuviota. Kaikilla on oikein mukava väritys kropassa ja pikimustat korvat (!!!) ja ne vaikuttavat vantterilta pikkukavereilta. Tyttö on saanut hassun värityksen; sillä on aivan kuin pikkutakki päällä, housut jalassa ja niiden välissä yksi pallo! Pentujen syntymistä odotellessa on aina mielenkiintoista nähdä, miten väritys on jokaiseen pentuun jakaantunut.

Intouduin muistelemaan aikaa vuosia taaksepäin ja löysin pari kuvaa Hollannista v. 2004 tuodusta kantanartustamme, eli Antjen äidistä Finjasta nuorempana, nyt Finja on pian 10-vuotias. Kuvissa Finja on n. 2-vuotias. Finja muistuttaa väritykseltään Antjen tyttöpentua, vain pallo puuttuu turkista :)

The grandmother of puppies in 2004:
Delfs Finja v.d. Zwarte Bellen Hoeve

FinjaEi kommentteja:

Lähetä kommentti