All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

12.3.2015

Ruokahaluttomuutta ym. kuulumisia

Monesti kasvattajakavereilla lainassa ollut, mutta nyt taas itsellä ja valmiina käyttöä varten - Koskentalon "Parempaan pentutulokseen"  ym. koirakirjallisuutta.  Ja muuta ei sitten tarvitakaan kuin rakkautta ja koira :)Muske on voinut hyvin siihen nähden, että viime sunnuntaista lähtien tuleva mamma on käytännössä vain juonut, mutta ei juurikaan syönyt. Nyt menossa siis viikot 3-4, ensi maanantaina alkaa virallisesti 4. tiineysviikko. Ruokahaluttomuutta on kestänyt jo n. neljä päivää. Muske on korkeintaan vain nuuhkaissut tai vähän näykkinyt ruokaa, vaikka olen välillä kostuttanut nappulat jopa emänmaidonvastikkeella, ripotellut joukkoon hieman kananmunaa, raejuustoa ymv. ruuan houkuttelevuutta lisätäkseni.

Tänään olin jo epätoivoisena ostamassa Royal Canin´nin penturuokaa, koska nämä nappulat ovat pienikokoisia, rasvaisia ja vahvan/houkuttelevan tuoksuisia, jonka vuoksi (joidenkin kasvattajien kokemusten mukaan) nirsokin koira syö niitä mielellään. Hyvinkään Salamanterissa jutellessani onneksi mieli muuttui eikä minulle "tuputettu" turhaan edes pientä pussia penturuokaa, jota en tulisi kuitenkaan jatkossa käyttämään. Salamanterista olen saanut usein hyviä ja asiantuntevia vinkkejä liittyen koiran hoitoon, terveyteen yleensä, ruokintaan ymv., joten kiitos jälleen kerran kannustuksesta! Ostin työstä tullessani hyvää jauhelihaa (lihapitoisuus 100%), purkin viiliä, keitin riisiä (sitoo hyvin myös nestettä), mössäsin seoksen Musken kuppiin ja lorautin vielä ruokalusikallisen pakastamaani rasvaista vuohenmaitoa (jota koiran elimistö jostain syystä sietää hyvin ainakin pieniä määriä) ja Doils-kalaöljyä päälle. Lopputulos: ruoka hurahti hetkessä Musken tyhjään mahaan!

Todennäköisesti viimeistään ensi viikolla Musken tiineyspahoinvointiin liittyvä ruokahaluttomuus jo hellittää, sillä -kuten viimeksi kirjoitin- oksentelu tai ruokahaluttomuus/pahoinvointi ajoittuu joillakin tiineillä nartuilla juuri tälle ajanjaksolle, eli tiineysviikoille 3-4, ja menee ohi sen jälkeen. Lähes hajuton kotiruoka auttoi tässä tapauksessa etovaan oloon :).  Huoli poistui (vaikka tällainen vaihe oli tiedossa), ja jatkossa hyvälaatuinen, pentujen kehityksen kannalta tärkeä penturuoka maistuu varmasti taas hyvin - päätellen siitä, että juuri nyt tätä kirjoittaessani Muske haahuilee miehen mukaan nälkäisen oloisena jälleen keittiössä ja haistelee pöydän reunoja, vasta syötyään!!!! Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, ettenkö antaisi tiineyden aikana jatkossakin Muskelle myös muuta ravitsevaa, maustamatonta ruokaa penturuuan ohella etenkin, jos pentue on jälleen iso, kuten viimeksikin. Normaalistikin koirat saavat ajoittain/silloin tällöin tuoretta lihaa, kypsennettyä kalaa, kanaa, lihaisia luita, vihanneksia ymv. kuivamuonan ohella omina aterioinaan. Nyt vain jotenkin jumiutuin tuohon kuivamuonaan, vaikka se ei maistunut - luultavasti siksi, että edellisen tiineyden aikana ei Muskella ollut havaittavissa pahoinvointia, enkä siksi "heti uskonut". Eilen olin Vonnen kanssa agilitykurssin toisella tunnilla. Hallin ulkopuolella Vonne jo veti ja vinkui innokkaasti kohti hallia, joten edellisestä kerrasta oli tainnut jäädä hyvät fiilikset! Nyt opittiin "välistäveto" ja putkeen meno ensiyrittämällä! Vonne sujahti putkeenkin reippaasti, tosin pysähtyi ensimmäisellä kerralla syömään edelliseltä koirakolta putkeen jääneet namipalat poskeensa! Halli ei ole kovin suuri 5 koirakon harjoitella, ts. kaikki esteet ovat melko lähekkäin toisiaan. Koska koirat ovat joko pentuja tai melko nuoria, omistajien keskittymistä häiritsee jonkin verran koirien tarkkaileminen; useimmat koirat tahtovat välillä innostua vieruskaverin moikkaamisesta kesken treenien :) Kivaa oli kuitenkin jälleen, ja hallin uusi keinonurmipohja on tosi hyvä, pehmeä ja liukumaton alusta treenata! Kotiläksynä olen päättänyt silmäillä netistä löytyviä ratapiirroksia ja etenkin mahdollisia kuvia käsimerkeistä (jos niitä löytyy?), sillä omassa pyörähtelyssäni näyttää olevan eniten hiomista! Mutta tämähän oli jo tiedossa...

Ensi viikolla minulla alkaa ns. vapaajakso eli talviloma, joten käymme Vonnen kanssa pitkästä aikaa taas vetreyttämässä jäseniä ja lihaksia Hyvinkään koirakylpylässä. Samalla tulee turkki pestyä ennen ensi viikon Jämijärven näyttelyä. Näyttelyyn on ilmoitettu vain 2 kooikeria, mutta parin viikon päästä Turun KV-näyttelyssä kooikereita on varmasti paljon enemmän. Koirauimalassa käytetään hyvää, laimennettua shampoota, jonka jälkeen turkki tuntuu eloisalta ja kiiltävältä. Pitääkin muistaa kysyä mitä shampoota he käyttävät. Kuva tällä kertaa Muskesta koirakylpylässä (kuva otettu muutama kuukausi sitten). Koirilla pidetään uimahallissa liivit päällä:Enää noin 4-5 päivää  Musken tiineyskontrolliin eli UÄ-tutkimukseen! Sitä odotellessa..., ja paljon ulkoillessa koirien kanssa lomalla, sillä aurinkoisia, lämpimiä kevätsäitä odotettavissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti