All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

27.3.2015

8 nisää ja paljas maha

Aikoinaan englanninspringerspanieli Inkalle hankkimani Moser oli tänään jälleen käytössä pitkästä aikaa, ennen kuin luovutan sen trimmattavan rodun omistavalle kaverille aktiivisempaan käyttöön.Tässä yhteydessä en voi olla muistelematta Inkaa, koirista ihanimpaa olentoa, joka suuureksi suruksemme poistui luotamme Sateenkaarisillalle eivan liian varhain, vain neljä vuotiaana v. 2009. Mies muistelee joskus vieläkin kuinka hän heräsi joka aamuna silkkisen turvan kosketukseen (joka en ollut minä!), iloisten silmien tuikkeeseen ja viuhuvaan hännän heilutukseen. Rodulleen tyypillisesti Inka oli todellinen springeri. Lähtiessämme lenkille se juoksi aina ensin vähintään viisi kertaa talomme ympäri pienenä alkuveryttelynä pelkästä juoksemisen ja lenkille lähtemisen ilosta :) Inkan kanssa kävimme jonkun verran näyttelyissä ilman suurempaa menestystä ja harrastimme omaksi iloksemme mejää. Spanieleiden taipumiskoe meni tältä uintimaisterilta helposti läpi! Kuvassa Inka juuri trimmattuna kukkaistyttönä.

Inka 2005 - 2009


Musken 5. tiineysviikko on lopuillaan ja mamma voi erinomaisesti! Ensi viikon maanantaina alkaa virallisesti 6. tiineysviikko. Viikon kestäneen ruokahaluttomuuskauden jälkeen ruokaa menisi jo nyt valtavat määrät, mutta ei ole tarkoitus koiraa ihottaa, vaan lisätä ravitsevaa ruokaa vaiheittain oletuksena kuitenkin, että pentuja on tulossa paljon! Tästä syystä Muske saa myös herkutella proteenipitoisilla lisäruuilla silloin tällöin. Ensi viikosta lähtien Muske saa pentunappuloiden ohella Espilac emänmaidonvastiketta, jota  suositellaan myös kantaville ja imettävillä nartuille (lisää mm. maidontuotantoa) tai rasvaista vuohenmaitoa (= Musken suurta herkkua, pari ruokalusikallista/ruoka-annos). Tarjoilen ruuan nykyisin kolmesti päivässä, jotta ei tule ruuansulatusvaikeuksia, ja Muske ja pennut saavat ruokaa tasaisin väliajoin. Tällä viikolla Muske saa myös Axilur-matolääkityksen, ja seuraavan kerran pentujen ollessa 3 viikon ikäisiä. Samanaikaisesti Musken kanssa pennut saavat myös ensimmäisen matolääkityksen (Canex) suun kautta.

Musken maha on jo nyt todella iso - ja tässä on aikaa mahan vielä kasvaa muutaman viikon ajan! Melko todennäköisesti eläinlääkärin arvoi 9-10 pennusta pitää paikkansa (ellei pentuja ole enemmänkin!?).  Nisiä Muskella on 8, joten aluksi täytyy jälleen tarkkailla, että kaikki pennut saavat tasaisesti maitoa - mikäli pentuja syntyy isompi määrä. Onneksi mieskin hallitsee tämän(kin) asian, kuten siivouksen ja puhtaanapidonkin kiitettävästi :)Viime kerralla en leikannut Musken mahakarvoja pois. Jälkeenpäin sitä harmittelin, vaikka turkki ei silloin ollutkaan läheskään yhtä pitkä ja tuuhea kuin nyt.  Onhan huomattavasti helpompaa pentujen tarttua nisiin, kun pitkät karvat eivät osu pikkuisten suuhun. Mahanalusta pysyy myös "ilmavampana" ja puhtaana. Myös nisät pysyvät terveinä, kun ylimääräinen maidonsekainen, kostea karvapehko ei ole nisiä peittämässä ja bakteereja keräämässä lämpimässä pentulaatikossa. Karvaa lähtikin melkoinen määrä, sillä Muskella on todellakin tällä hetkellä upea turkki. Mutta onneksi ne kasvavat aikanaan takaisin. Muskelle täydet pinnat; mamma nukkui koko ajan luottavaisena, kun mahakarvoja trimmattiin, vaikka koskaan ennen en ole sitä trimmannut. Ehkäpä se ymmärsi, kun kerroin syyn :)Iltalukemiseksi löytyi tänään hieman erilainen, mielenkiintoiselta vaikuttava kirja "Koiralle pentuja". Se kertoo takakannen esipuheen mukaan "eläinlääkärin ja yhteensä 18 kasvattajan kokemuksista ja tiedoista siitä, millainen narttu ja uros kannattaa valita lisääntymään, miten lukea juoksua, ruokkia kantavaa narttua, auttaa oikein synnytyksessä ja hoitaa pennut luovutusikään asti. Yleensä tietokirjan kirjoittaa asiantuntija. Vähän sama, kuin valaisisi kuusta yöllä yhdellä taskulampulla. Mutta vaikutelma kuusessa muuttuu, jos valo lähtee lähes 20 eri lampusta. Näin lukijalle annetaan yhden totuuden sijaan monta näkemystä. Nämä auttavat häntä muodostamaan omansa. Koirankasvattajalle oma näkemys on erityisen tärkeää. Kopioimalla muita voi onnistua hetken, mutta ei pääse pitkälle."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti