All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

26.7.2015

Hampaiden hoidosta

Musken pentueen jälkeen olen jälleen korostetusti paneutunut sen hampaiden hoitoon, vaikka se on ollut tähänkin asti jokapäivistä rutiinia kaikilla koirillamme. Myös eräs pennun omistaja kyseli lisävinkkejä koiran hampaiden hoitamiseksi, joten tässä postauksessa aiheena hampaiden hoito.

Eläinlääkäreiden mukaan ientulehdus on aikuisilla koirilla melko yleinen sairaus. Pahimillaan hoitamattomien hampaiden bakteerit saattavat levitä suun limakalvoilta verenkiertoon ja aiheuttaa ns. yleistulehduksen vaurioittaen jopa sisäelimiä pysyvästi.

Pelkästään raakaravintoa koirilleen syöttäneet ovat todenneet koiran hampaiden pysyneen varsin puhtaina. Tässä on varmasti perää, sillä tuskin koiran esi-isienkään hampaita kukaan pesi :) Plakki ja hammaskivi ovat yhä enenevässä määrin nykykoirien ongelmia. Tuoreiden luiden järsiminen, etenkin rustojen, onkin hyvä keino pitää koiran hampaat terveinä. Läheskään yhtä tehokas apu ei ole ns. teollisten puruluiden syöttäminen, mutta nekin kohtuudella käytettynä ovat parempi kuin ei mitään. Puruluut sisältävät kuitenkin yleensä erittäin paljon ravintoarvoltaan mitätöntä ja turhaa energiaa, jolloin seurauksena voi olla (muun ravinnon lisänä) lihominen. Tehokkaimpana keinona hammassairauksien ennalta ehkäisyyn pidetään hampaiden päivittäistä harjausta ja oikeanlaista ravintoa. Muita keinoja voi käyttää apuna tarpeen/harkinnan mukaan.

Aivan luonnostaan hampaiden harjaus ei pennulla vielä onnistu, mutta vaihe vaiheelta totuttamalla hampaiden harjauksesta muodostuu koiralle rutiinia. Enneltaehkäisy on ehdottomasti parempi tapa kuin hammassairauksien hoitaminen! 




Musken, Vonnen ja Antjen hampaat harjaan harjalla + hammastahnalla (Petosan tai Virbac) päivittäin. Ihmisten hammastahnaa ei luonnollisestikaan saa koiralla käyttää. Muskella käytän kuvassa näkyvää isoa, "oikeaoppista" kaksipuolista harjaa, jolla saa helposti puhdistettua hampaiden sisä- ja ulkopinnat. Vonnella käytän tuota pientä punaista lasten hammasharjaa, koska suukin on pieni, ja harjasta saan hyvän otteen. Toistaiseksi sekin on toiminut, sillä 2-vuotiaalla Vonnella on puhtaan valkoiset hampaat. Silloin tällöin, ja etenkin vanhimmalle koiralleni Antjelle sivelen hampaiden pinnoille/ienrajaan harjauksen jälkeen iltaisin Aptus Bucadog (R) tai Dentisept (R) tahnaa, jotka kumpikin estävät hammaskiven muodostumista hampaiden pinnoille. Edellä mainitut tahnat/valmisteet eivät korvaa hampaiden harjausta eikä niistä ole hyötyä, jos plakkia tai hammaskiveä on jo hampaiden pinnoille kertynyt. Plakki ja hammaskivi tulee aina poistaa -joko itse (esim. kynnellä, lusikan kärjellä tai tähän tarkoitukseen olemassa olevalla hammaslääkärin työvälineellä) tai vaikeimmissa tapauksissa eläinlääkärillä. Eläinlääkärissä hammaskivi poistetaan pääsääntöisesti narkoosissa, joka ei koskaan ole täysin riskitöntä eikä toimenpidettä voi näin ollen tehdä kovin usein koiran eliniän aikana.

Kaikkein paras tapa kuitenkin on ennaltaehkäisy eli hampaiden säännöllinen harjaus, säännöllisissä ruoka-ajoissa pitäytyminen (ei mitään ylimääräistä -ei edes sitä yhtä pientä makkara-, juusto- tai pullanpalaa, kun se niin kauniisti katsoo"- mahdollisia koulutusnappuloita lukuun ottamatta) ja aitojen luiden järsiminen silloin tällöin. Kuivamuonan voi tarvittaessa kostuttaa vedellä (ahneella koiralla kuivamuona voi muutoin takertua nieluun), mutta sitä ei tarvitse enää pikkupentuiän jälkeen liottaa "mössöksi", jolloin koiran hampaat saavat enemmän työtä ja pysyvät puhtaampina. Raikasta vettä aina tarjolla!

Antje-mummelin hampaiden harjauksen kanssa on saanut aina hieman enemmän "taiteilla", ja nyt on jo ikääkin kertynyt 8½ vuotta.  Antje antaa kuitenkin harjata hampaansa hyvin, kun ja jos käytän yllä olevassa kuvassa näkyviä, sormeen laitettavia hampaiden "puhdistustutteja", jotka ovat Antjella toimineet. Antje kokee pitkävartisen hammasharjan epämiellyttävänä suuhun työnnettynä. Bucadog on Antjen miestä OK, ja ydinluita ja/tai rustoja kaikki koirani jyrsivät pitkään ja hartaasti säännöllisesti - ja hampaat tykkäävät :)

Pennnut vaativat luonnollisesti totuttelua luita/rustoja tarjoiltaessa (aidot luut saattavat olla aluksi liian vahvoja pennun vatsalle, yksilöstä tosin riippuen) sekä valvontaa! Pikkupennun ensisijainen hammashoito ei siis välttämättä ole rustot, vaan oikea ruokavalio, hampaiden säännöllinen harjaus ja tarkkailu sekä mahdollisen orastavan hammaskiven pois rapsuttaminen mahdollisimman pian. Rustoluut puhdistavat kuitenkin hyvin hampaita ienrajaa myöten. Hammaskiven muodostuminen on myös jossain määrin yksilöllistä, rodusta ja koirasta riippuen. Joidenkin käsitysten mukaan pienikokoisille roduille muodostuu helpoimmin hammaskiveä. Aina voi tietenkin pohtia miksi koirilla ei aikaisemmin ole ollut hammasongelmia (ainakaan suuremmassa määrin), kuten ei muillakaan luonnonvaraisilla eläimillä.



Kaikilla koirilla olen käyttänyt ruokaan lisättynä  Plague Off-jauhetta estämään plakkia ja hammaskiveä. En ole huomannut jauheen varsinaisesti poistavan jo mahdollisesti muodostunutta plakkia, mutta valmisteen säännöllinen käyttäminen on aiheuttanut sen, että plakkia ei ole kerääntynyt tai plakin saa helposti itse raaputettua hampaan pinnalta pois, jos sitä on sattunut kertymään. Iäkkäämmällä Antjella olen myös jonkin aikaa käyttänyt kuvassa näkyvää 1-TDC Periodontal & Joint Health (R) rasvahappovalmistetta ien- ja nivelterveyden tukemiseen. Valmiste on pienissä kapseleissa, jonka sisältö sivellään huulten sisäpuolelle ienrajaan.

Panda-koiran hampaiden harjaus (You Tube) ym. tietoa aiheesta:







Hammaskiven poistosta (muutenkin kuin eläinlääkärillä) hyvä artikkeli Katiskan sivuilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti