All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

6.7.2015

Komiat pojat ja Vonne vielä valioitumistunnelmissa

Kyllä se nyt täytyy uskoa, Musken ja Hittin pennut ovat aloittaneet silmin havaittavan kasvun, vaikka ei ihan vielä kiihkeintä kasvukautta eletäkään! Pienemmillä roduilla kasvu tapahtuu tasaisemmin, mutta isommat rodut tuntuvat kasvattavan ensin jalkojaan ja vasta myöhemmin vahvistuvat mm. pää, vartalo, ja turkki. Muistan tämän vaiheen vielä hyvin Muskella; jossain vaiheessa se muistutti enemmän honteloa vasikkaa tai metsäkaurista kuin stabya, Tämä vaihe taisi olla lähempänä yhden vuoden ikää. Monet stabyt kehittyvät hitaasti. Koiran sanotaan tulevan ns. murrosikään -/+ vuoden iässä, n. 6 kuukauden jälkeen - eikä siihenkään ole enää pitkää aikaa pentueen kohdalla. Vasta muutama viikko sitten pennut olivat pieniä, haparoivia askeleita ottavia palleroita, mutta täytyy muistaa, että koiralla (tai eläimillä yleensä) kaikki tapahtuu nopeutetussa tahdissa, onhan koiran elinikäkin toista kuin ihmisellä.

Moni on jo siirtynytkin tai siirtymässä kolmeen ruokintakertaan päivässä, ja näin kannattaa pikku hiljaa toimia. Koska pennut nyt tarvitsevat paljon energiaa terveen luuston ja nivelten kasvuun (proteenia, hiilihydraatteja, vitamiineja, hivenaineita...), tulee ruuan päivittäistä kokonaismäärää kuitenkin asteittain lisätä pennun kasvun mukaisesti. Oma silmä on hyvä mittari (ruokavalmisteen suositusten ohella), ja niinhän se meni, että kylkiluut tulee käsin tuntea (ei ole liian lihava), mutta ne eivät saa näkyä (liian laiha). Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä, ja paljon riippuu myös siitä kuinka paljon koira kuluttaa energiaa päivittäin esim. leikeissä muiden pentujen/koirien kanssa, maastossa vapaana liikkuen jne. Pennun tulee olla "tiivis ja jäntevä" (Ricon sivuprofiilissa "tiiviys" näkyy hyvin). Liiallinen lihavuus rasittaa niveliä ja liian laiha pentu ei saa ravintoaineita riittävästi tässä tulevaisuutta silmällä pitäen kriittisessä kasvuvaiheessa.

Ruokailuun vielä liittyen tuli mieleen, tai esim. tilanteisiin, joissa koiralle aletaan tarjota muuta ruokaa mihin se on tottunut tai halutaan siirtyä vähitellen esim. pääosin raakaravintoon. Katin vinkistä hankin omille koirilleni kokeilumielessä Anicol´in 4-legs maitohappobakteeri/entsyymi valmisteen (Biolatte), vaikka mitään erityistä tarvetta tähän ei omilla koirilla olekaan (ajatuksena, että tuskin valmisteesta on kenellekään haittakaan). Kuitenkin, monet ihmiset käyttävät säännöllisesti probiootteja lisätäkseen elimistön vastustuskykyä ja suoliston hyvinvointia, ja etenkin esim. antibioottikuurien yhteydessä/sen jälkeen. Jos suolisto voi hyvin, voi ihminenkin hyvin :)Myös eläimillä 4-legs valmiste (tai muu vast. valmiste) tukee valmistajan mukaan eläimen luonnollista vastustuskykyä, tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja suojaa suolistohäiriöiltä. Aluksi suositellaan pidempää kuuria, sen jälkeen kausiluonteisesti tarpeen mukaan. Oli niin tai näin, etenkin vanhimmalla koirallani Antjella olen huomannut positiivisia muutoksia muutaman viikon aikana mm. vatsan toiminnassa, silmien hyvinvoinnissa (hienoinen vanhoille koirille tyypillinen silmien "valuminen"/silmäkulmien värjäytyminen loppunut) sekä yleistä piristymistä! Tilasin ison purkin tätä terveysjauhetta täältä, muuallakin toki myydään (n. 45 euroa/purkki/450 g). Esitteen mukaan monelle lemmikin omistajalle tutut vaivat kuten ripuli, ummetus, oksentelu, liikalihavuus, aliravitsemus ja ravinnon imeytymishäriöt ovat peräisin suolistosta, ts. suoliston mikrobikantojen epätasapainosta.

Suolistoflooran merkitys

Miten limakalvot liittyvät suolistoflooraan?


Kiitos jälleen kuvista! Kasvattajan näkökulmasta on mielenkiintoista seurata pentueen kehitystä. Toistaiseksi näyttää siltä, että kaikki pennut ovat perinneet äitinsä ja isänsä kauniin/komean pään. Näinkin suoraan uskaltaa pentuetta kehua, sillä enhän ole edes niiden äiti, heh-heh :)

Tässä poseeraa lupaava Rico (Frisian Gem Eulalias Widdemer), vaikka onkin vielä tässä iässä untuvikko pentukoira. Etu- ja takakulmaukset tulevat jo hienosti esille, samoin rungon vahvuus :)

Frisian Gem Eulalias Widdemer "Rico" (- 12 weeks)


Kuten totesin, Riconkin päässä on kovin tuttua ilmettä (tämän kuvan rajasin pääkuvaksi, koska sitä piti esitellä... :) :)

Rico (- 12 weeks)


Väpä (Frisian Gem Eulalias Maximiliaan) poseerasikin jo FB:ssa (ja on saanut paljon tykkääjiä...), mutta laitanpa kuvan myös tänne, mikäli Instagram, Twitter tmv. ovat joidenkin pennun omistajien suosikkilistalla ennen Facebook´ia tai jokin muu (tärkeämpi) asia elämssä vie voiton sosiaalisesta mediasta :) Väpähän on se pieni, pyöreä, paksuturkkinen karvapallo - mutta nyt on tapahtunut tämänkin pojan kohdalla hämmästyttävä muutos aivan toiseen suuntaan!

Frisian Gem Eulalias Maximiliaan "Väpä" (-12 weeks)
Kuva: Jenni Saarela


Viime lauantain Tuusulan näyttelyssä Kaisa Pelkonen ehdotti koirien kuvaamista näyttelyn virallisella kuvauspaikalla, johon oli asetettu kaunis tuusulalainen järvimaisema taustalle. Enpä ollut tätä tilaisuutta huomannutkaan (niin tyypillistä minulta...!), joten kiitos Kaisa, ja kiitos myös Vonnen kuvien edelleen lähettämisestä! Kauniit kuvat on ottanut Isabella Fagerstöm - hienoa, että sain Vonnesta viralliset valiokuvat, kiitos!!!Tässä alla olevassa kuvassa Vonne seisoo rennosti ja vapaasti, joten rajasin tuon päästä jalkoihin hailakan naisen pois (jolle näyttää jääneen aamulla kiireessä yöpukukin päälle...? :) :), jotta Vonne pääsisi paremmin esille. Toivottavasti kuvaaja ei pahastu rajauksesta:Vonne, palkinnot - ja Suomen Muotovalion titteli päivän saldona. Tuomarina Tuusulassa oli Kavcic Blaz (Slovenia). Hänen näkemyksensä Vonnesta vapaasti suomennettuna: "Erinomaista tyyppiä oleva narttu, hyvä koko. Turkki vaihtumassa. Erittäin kaunis feminiininen pää. Hyvä ylälinja ja runko. Erinomaiset kulmaukset ja liikkuminen."

Frisian Gem Chris Chevonne "Vonne"
Finnish Champion 4.7.2015Epävirallinen pentunäyttely ja -tapaaminen Lahdessa lokakuun lopulla!

Eulalias-pentue täyttää peräti 6 kuukautta lokakuun 15. päivänä, joten ne ovat oikeutettuja ensimmäisen pentunäyttelyyn, joka sattuu olemaan tässä tapauksessa Lahdessa 28.10. Olisi mukavaa tavata Lahden epävirallisessa pentunäyttelyssä mahdollisimman monta Musken ja Hittin pentua omistajineen, mikäli se vain kunkin aikatauluihin sopii eikä matka muodostu kenellekään kohtuuttoman pitkäksi. Pentunäyttelyissä on "epävirallisen rento tunnelma", jonka kruunaa samalla pidettävä pentuetapaaminen. Toki siellä tapaa Musken ja Hittin pentujen ohella muitakin pentuja omistajineen, joten hauska tapaaminen odotettavissa! Ollaan yhteyksissä puolin ja toisin lähempänä ajankohtaa!

Tarkemmat tiedot Lahden epävirallisesta pentunäyttelystä löytyy täältä.


Järj. Lahden Käyttökoira ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti