All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

3.5.2013

Ylensyöntiä ja pahoinvointia

Antje -joka aina on ollut erittäin ahne - on sitä tällä hetkellä jopa vielä enemmän, jos mahdollista! Jo eilen aamulla herättyään se oksenteli jonkin verran sappinestettä, mutta tänään ahmaistuaan ruokakuppinsa yhdellä hörppäyksellä tuli ruoka ulos, ja emokanditaatti vaikutti huonovointiselta. Se ei kuitenkaan Antjea suuremmin haitannut, sillä mennessäni keittiöön, tuli Antje vauhdilla perässä esittäen hyvin nälkäistä kooikeria:) Muutaman kerran se vielä yökkäili, mutta silti ruoka olisi taas maistunut.

Uskallan jo melkein sanoa, että hyvältä näyttää mitä tulee pentuesuunnitelmiin. Jos taas olen väärässä, kuulette myös siitä aikanaan :) Lueskelin Antjen pentupäiväkirjaa vuodelta 2011, ja aivan näihin samoihin aikoihin (astutuksesta laskettuna) Antjella oli huonovointisuutta 2-3 päivän ajan. Puhumme siis ajasta, jolloin munsolujen pitäisi kiinnittyä kohtuun. Joillekin koirille tämä aiheuttaa huonovointisuutta ja ruokahaluttomuutta, jotkut myös oksentelevat. Ovulaation irtoamisesta laskettuna (ajankohta pystyttiin toteamaan Mäntsälän eläinlääkäriasemalla progesteroniarvojen perusteella) Antje siis olisi nyt ollut tiinenä 16 päivää.

Läysin "kuin minulle tarkoitetun" artikkelin ChicChoix Team´in sivuilta otsikolla "Muista tämä koiran kiimasta, astuttamisesta ja tiineydestä" jossa kokenut kasvattaja, näyttelytuomari ja SuKoKa ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Kares kertoo aiheesta mm. seuraavasti: "Astutuksesta noin 11-23 vuorokauden kuluttua hedelmöittyneet munasolut kiinnittyvät kohdun seinämään.... Usein olen havainnut narttujeni olevan myös pahoinvoipia hieman sen jälkeen, kun munasolut ovat kiinnittyneet kohdun seinämään. Silloin nartut saattavat hieman oksennella." Antjen astutuksesta on nyt kulunut hieman vajaa 14 vuorokautta. Luotettavaa tietoa löytyy toki myös eläinlääkärisivustoilta, mutta tästä kirjoituksesta sain kasvattajille suunnatun, "selkokielisen" vastauksen toiveisiini ja epäilyihini, jotka epäilyt vastaavat hyvin myös Antjen aikaisempaa tiineysaikaa.

Aiheeseen liittyvä kuva, vaikka vielä mikään ei ole yhtä varmaa kuin epävarmaa... Kerron lisää prosessin etenemisestä, kun siihen tulee aihetta tai edes aiheen tapaista, kun minusta on kysymys :)

Hedelmöittynyt munasolu: lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti