All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

29.5.2013

Pentujen liikkeet tuntuvat?

Huomenna on Antjen 42. tiineyspäivä, jolloin sekä Antje (+ pennut kohdussa) että Muske saavat matolääkityksen. Synnytykseen on aikaa noin kolme viikkoa, mutta jo tänään olin tuntevinani ensimmäistä kertaa pentujen liikehdintää. Antje makasi lattialla kyljellään ja ihmettelin, kun se parikin kertaa havahtui unestaan kuunnellen jotain tarkasti katse suunnattuna mahaansa. Lopulta se tökkäisi mahaansa kuonollaan ja katsoi minua ihmeissään kuin kysyen "Mikähän se oli?". Silittelin Antjen mahaa kevyesti, ja tosiaan, pienen pieni töytäisy tuntui käteeni - tai sitten Antjella oli ilmavaivoja tai jonkinlaisia esisupistuksia!

Itse asiassa naapurimme Sari huomasi pentujen liikehdinnän jo päivällä jutellessamme pihalla! Antje kääntyi äkisti koskettamaan mahaansa, ja Sari sanoi "pennut liikkuvat", mutta en silloin ollut asiasta niinkään varma. Ihmeellistä!

Kovin montaa "synnytysoppikirjaa" koirien osalta ei ole olemassa, tai ainakaan minulla ei ole. Kotona niitä on pari klassista; Auli Koposen "Koira saa pentuja" (1998) ja Helena Koskentalon "Parempaan pentutulokseen - koirankasvattajan käsikirja" (2003). Koposen (1998) mukaan "40. tiineyspäivään mennessä sikiön kaikissa varpaissa on jo kynnet, karvapeite on jo kehittynyt ja siinä näkyy useimmilla roduilla värimerkit". Myös sukupuoli on havaittavissa (??). Luusto on kehittynyt tiineyden 40. - 45. päivien tienoilla. Sen jälkeen pennut pääosin vain  kasvavat. Sikiöiden liikkeet näkyvät ja tuntuvat 8. tiineysviikosta lähtien (Koskentalo 2003). Ovulaatiosta laskettuna Antjen 7. tiineysviikko ja samalla viimeinen kolmannes alkaisi huomenna, torstaina (astutuksesta laskettuna lauantaina). Joten lienee parasta odotella liikkeiden tuntumista viikon kuluttua - oppikirjojen mukaisesti :)

Antje on koko ajan voinut hyvin ja vaikuttaa tyytyväiseltä olotilaansa ja saamaansa erityishuomioon ja huolenpitoon - sekä ylimääräiseen ruokailukertaan ja ruokaan. Tänään koirat saivat herkutella limousine nautakarjan lihalla (nappuloiden lisäksi), jonka lihan on tuottaanut Rekolabiodyn Oy. Sanottakoon kuitenkin, että ensisijaisesti teimme tästä arvokkaasta lihasta herkullisen liha-vihanneskeiton itsellemme, mutta toki tiine narttu ja kaverinsa Muske ansaitsevat tästä pienen osan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti