All pictures copyright by Frisian Gem unless mentioned otherwise

15.4.2015

Musken ja Hittin pennut syntyneet!


Musken ja Hittin pennut syntyivät viime yönä 15.4. klo 00:20 ja 03:40 välillä. Yhdeksän pentua, joista 5 on urosta ja 4 narttua. Synnytys sujui hyvin ja ongelmitta; ensin syntyi 5 pentua melko peräkkäin, pienen tauon jälkeen (vajaa tunti) loput 4 yhtä nopeasti. Äiti ja pennut voivat hyvin. Kaikki pennut saavat hyvän värityksen ja ne ovat jänteviä, reippaita pieniä mustapäitä (syntymäpainot 285-360 g:n välillä). Heti synnyttyään jokainen pentu tarttui innokkaasti nisiin. Maitoa Muskelta tulee suorastaan suihkuten ja ruoka maistuu! Muske hoiti synnytyksen ja kaikki pennut heti synnytyksen jälkeen itsenäisesti, ja viihtyy hyvin pentulaatikossa imettäen ja hoitaen pentuja koko ajan hellästi.

E-litter (Eulalia) of Frisian Gem

Lämmön mittaus onnistui ja sujui tälläkin kertaa oppikirjojen mukaisesti (asia, jota olen suorastaan harjoitellut kiinnostuksen vuoksi!). Aina se ei kuitenkaan ole helppoa, joten muutama vinkki prosessin loppuun saattamiseksi (ks. teksti/kuva edellisessä postauksessa) - jos tämän sattuu lukemaan esim. aloitteleva kasvattaja. Lämmön mittauksen aloitin aamuisin ja iltaisin n. viikkoa ennen oletettua synnytystä perjantaina 10.4. (joskus/useimmiten kannattaa aloittaa lämmön mittaaminen n. 10 päivää ennen synnytystä, sillä tässäkin tapauksessa synnytys alkoi pari päivää etuajassa johtuen todennäköisesti isosta pentueesta). Tuolloin 10.4. lämpö oli jo laskusuunnassa (vaihdellen 37.5 - 37.8 asteen välillä).

Mitään radikaalia muutosta ei tapahtunut muutamaan päivään (lämpö vaihteli 37.3 ja 37.8 asteen välillä). Tiistaina 14.4. klo 6 aamulla lämpö laski alimmilleen ollen 36.9. Tässä vaiheessa kannattaa terästäytyä ja tihentää mittauksia (itse tihensin mittaamista aamu- ja iltamittauksista ensin parin tunnin välein tapahtuviksi, lopuksi mittasin lämpöä tunnin välein), sillä lömmön alkaessa uudelleen nousta, synnytys on jo hyvin lähellä. Onneksi Muskea ei moinen haitannut; päinvastoin! Vaikutti tyytyväiseltä, kun kiinnitin siihen niin paljon huomiota ja puhelin mukavia, koska olo alkoi olla Musksella jo tukala :) Tiistai-iltana klo 23 lämpö oli 37.6 eikä se siitä enää laskenut, vaan suunta oli ylöspäin. Synnytys eteni nopeasti. Sikiövedet tulivat pian em. viimeisen lämmänmittauksen jälkeen, ja ensimmäinen pentu syntyi vuorokauden vaihtuessa keskiviikkoon 15.5. klo 00:20.

Päivitän jatkossa täällä säännöllisesti pentujen kuulumisia. Otan myös yhteyttä meiltä pentua kysyneisiin henkilöihin/perheisiin, kunhan olemme päässeet päivärytmiin kiinni. Mukavaa, että syntyi melko tasaisesti molempaa sukupuolta :) Nyt meitä Musken kanssa vähän väsyttää ja nukuttaa, onhan synnytys aina jännittävä prosessi kokonaisuudessaan ja tuli pitkään valvottua :)

Muske, happy mother


Onnea myös pentueen isän Hittin omistajalle Kaisalle ja Hittin kasvattajalle Katille!

Hehän ovat kuin kaksi marjaa, Muske ja Hitti, tuoreet vanhemmat (kuvan on ideoinut/toteuttanut kotisivujeni toteuttaja Marikoo):

Happy parents: father Coastal Stars Boogy-Woogy Jurre Jr and
mother Welmoed Muske v.d. Eenhoornleijn
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti